
Un dels efectes negatius del canvi global sobre la biodiversitat és la simplificació funcional dels ecosistemes, perquè comporta l’expansió d’espècies de carà cter generalista: les que poden viure en un nombre d’hà bitats més gran i tenen més capacitat d’adaptar-se als canvis
A l’apartat de boscos i matollars, l’informe destaca que un dels grans factors que afecten de forma recurrent la dinà mica forestal són els incendis, i en els últims 20 anys l’Alt Empordà ha estat una de les zones més afectades de Catalunya. Aquest però, no és l’únic condicionant.
Segons els cientĂfics, per entendre l’evoluciĂł dels boscos i matollars cal recordar-ne la història. Dècades enrere, els boscos s’havien anat substituint per explotacions agroramaderes a les zones mĂ©s productives, o s’hi havia donat un Ăşs intensiu per a necessitats energètiques i constructives. Això va fer reduir la superfĂcie forestal. Però a mitjans del segle XX la introducciĂł de nous materials, nous combustibles i noves indĂşstries van provocar un nou canvi de tendència, i les superfĂcies forestals van començar a crĂ©ixer i a recuperar lentament la seva maduresa.
Tots aquests canvis en l’estructura dels boscos i el seu grau de maduresa han permès recuperar moltes poblacions d’espècies forestals. Però per contra, la fauna no ha seguit la mateixa evolució, i diverses poblacions han disminuït lleugerament. I és que un dels efectes negatius del canvi global sobre la biodiversitat és la simplificació funcional dels ecosistemes, perquè comporta l’expansió d’espècies de carà cter generalista (les que poden viure en un nombre d’hà bitats més gran i tenen més capacitat d’adaptar-se als canvis). I l’exemple més clar n’és el porc senglar, cada cop més massificat a l’Alt Empordà .
Leave a Reply