Per què ens tallen els arbres?

0
2560

Fa una setmana que circulant per una de les carreteres més belles del nostre Empordà, em va sorprendre una imatge impactant. Han tallat la majoria d’arbres que des de fa dècades acompanyaven a la carretera que va de Vilabetran a Peralada. Una setmana després, veig que la tala ha continuat en el tram entre Peralada i Mollet i en altres camins entorn de Peralada. Quanta crueltat. Quanta impunitat.

La meva primera reacció va ser penjar les impactants fotografies de les soques escapçades a les xarxes socials. De seguida vaig comprovar que el meu malestar era compartit per molt empordanesos que també percebien aquesta escabetxada com un injustificable atac al nostre patrimoni natural, cultural i paisatgístic. Penseu que eren arbres majestuosos, alguns de centenaris que en altres països com a França no només serien respectats, sinó fins i tot valorats com a part del patrimoni col·lectiu.

Tres van ser les reaccions que em van sorprendre. I no van ser pas de la gent que va reaccionar amb dolor i tristesa, dels nostres representants.

En primer lloc, la resposta del perfil de Trànsit del Govern va ser dir que eren actuacions per garantir la seguretat a les carreteres. A part de ser una resposta injustificable, ja que mai s’havia fet fins ara, també s’estan tallant molts arbres que estan a diversos metres de la calçada -mireu la carretera de Peralada a Mollet- i alhora ens estan dient que els nostres veïns francesos no protegeixen els seus ciutadans al mantenir els arbres centenaris al voltant de les carreteres.

La segona resposta, esperable però alhora entristidora, ha estat el silenci total dels nostres representants locals i comarcals. Ni mu. Els és igual. Després s’ompliran la boca amb la marca Empordà o amb el turisme de qualitat o el patrimoni natural, però cap reacció quan ens destrossen el paisatge sense justificació.

I finalment, amb tot el dolor del món per l’estima que els tinc i per ser-ne un defensor incondicional, m’ha sorprès el poc interès que ha demostrat la plataforma Salvem l’Empordà. Aquest important patrimoni natural que són els arbres que sempre ens han acompanyat en els desplaçaments per la comarca també mereixen ser defensats.

En fi, una realitat trista i lamentable, que davant del silenci còmplice sembla que pretén estendre’s per tota la comarca. Deixarem que destrueixin tot l’encant de les carreteretes del nostre petit país?

Davant d’això, potser la pregunta que encapçala l’article no és la correcta, sinó que hauria de ser una altra: per què deixem que ens tallin els arbres?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li