Per il·luminar un racó d’Àfrica

0
1889

L’ONG figuerenca Firefly’s for Africa engega un projecte per abastar de llum fotovoltaica la població gambiana de Ketuta Kunda


 

El continent africà és el menys electrificat del món. Actualment, al món rural, només el 9% dels habitants de l’Àfrica subsahariana disposa de llum elèctrica, mentre que el 91% restant està obligat a gastar el 25% dels seus ingressos en perillosos llums de querosè. A més, entre els habitants que tenen accés a la xarxa elèctrica, són pocs els que poden pagar la connexió. Per fer front a aquesta situació, va néixer a Figueres, el març passat, l’ONG sense ànim de lucre Firefly’s for Africa, liderada per Xavi Toral, Josep Taberner, Alina Vallmajó, Montserrat Rigall i un grup de voluntaris. L’objectiu: actuar sobre la deficiència energètica, a causa de la manca d’electricitat, començant pel municipi de Ketuta Kunda, situat a la divisió de North Bank, a l’interior de la república de Gàmbia, amb prop de 2 milions d’habitants, i extendre’s després més enllà de la província.

Segons explica l’ONG, “una de cada cinc persones al món no té accés a la xarxa elèctrica a casa seva. Us imagineu com seria haver de renunciar a l’ordinador o a la nevera? D’entre aquestes persones hi ha milers d’estudiants, molts d’ells nens, i mestresses de casa que han d’interrompre la seva activitat quan arriba la nit perquè es queden a les fosques”. En molts casos, els llums de querosè són l’única alternativa que, malauradament, no és la solució més saludable: “s’estima que 780 milions de dones i nens respiren habitualment gasos resultants de la combustió de querosè, i aquesta quantitat és l’equivalent a fumar 40 cigarrets al dia”. Però no només la salut es veu malmesa amb la crema de querosè. Aquests llums són també una amenaça per la seguretat, ja que solen causar accidents i incendis devastadors en habitatges tipus barraca, i un problema econòmic, ja que consumeixen fins al 30% dels ingressos de les famílies més pobres, i mediambiental, ja que es calcula que la combustió de querosè genera el 3% de les emissions de CO2 a nivell global.

Amb totes aquestes dades a la mà, Firefly’s for Africa vol fer una primera acció amb l’objectiu d’aconseguir diners per comprar petits equips solars fotovoltaics d’autoconsum, que permetin il·luminar una seixantena d’habitatges de la petita comunitat gambiana de Ketuta Kunda, de 400 habitants. “L’energia solar, neta, renovable i gratuïta permetria a la comunitat progressar i avançar en el seu desenvolupament”, explica l’ONG.

Un cop cobertes les primeres necessitats de les famílies d’aquesta localitat, l’ONG vol continuar treballant per dispensaris, escoles, llocs de culte i punts de trobada social d’altres comunitats de la comarca.

PLA DE TREBALL. A llarg de l’any, l’ONG té previst fer un seguit d’exposicions fotogràfiques i xerrades-col·loqui per difondre i conscienciar la població sobre la problemàtica existent a la zona d’actuació, amb l’objectiu de captar l’interès de la gent i incentivar la participació ciutadana en el projecte. Per la seva banda, Firefly’s for Africa ja ha recollit contactes amb fabricants i proveïdors de petits kits d’il·luminació fotovoltaica i amb un subministrador que ofereix un preu ajustat per cadascun de la seixantena d’equips que calen per a la primera actuació, que està prevista que es poti a terme a principis del mes de febrer de l’any vinent. En aquest sentit, els membres de l’ONG encapçalats pel president, Xavi Toral, i el tresorrer, Josep Taberner, seran els reponsables de viatjar in situ a la comunitat per fer arribar els kits de llum fotovoltaica, i seran ells els que avaluaran els resultats del projecte Il·luminem un racó d’Àfrica al lloc de la seva instal·lació, que repetiran al cap d’un any. Més tard, es farà un altre estudi d’avaluació per saber si cal mantenir els kits o substituir-los, ja que aquests aparells tenen una vida activa d’uns tres anys aproximadament.

L’ONG també farà una enquesta per avaluar l’impacte del projecte, que registrarà valors com ara els índexs d’accidentalitat, el consum de piles, bateries i bombones de gas i/o petroli per a la il·luminació o els desplaçaments a altres poblacions per carregar telèfons o comprar petroli.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li