Pep Ventura torna a Montserrat

0
1786

Es rememora l’audició de sardanes que va oferir el compositor figuerenc al monestir l’1 d’octubre de 1860 davant la reina Isabel II


 

Les sardanes del compositor figuerenc van tornar a sentir-se, diumenge passat, a Montserrat. En el marc dels actes commemoratius de Figueres-Capital de la Sardana 2017 i del bicentenari del naixement de Pep Ventura es va recordar l’audició que ell mateix havia protagonitzat en aquell indret fa justament 157 anys. Aquest esdeveniment va fer història, ja que la sardana, en aquests moments, era quasi desconeguda a Barcelona i a molts llocs de Catalunya. Com va recordar l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, en la presentació prèvia a la missa conventual del monestir, “avui, la sardana és la nostra dansa nacional i Montserrat tot un referent de la identitat d’aquest país”.

Va ser exactament l’1 d’octubre de 1860, quan Pep Ventura i la seva cobla van actuar al monestir de Montserrat amb motiu de la visita que hi va fer Isabel II. En aquells moments, per tal d’incrementar la popularitat de la reina, el govern de Madrid va organitzar una campanya de viatges per diferents territoris de l’Estat. En el cas de Catalunya es tenia clar que el punt culminant havia de ser Montserrat. Segons les cròniques de l’època, la trobada va aplegar unes 15.000 persones.

El fet històric de la presència de Pep Ventura, i la seva cobla, a Montserrat, l’ha treballat l’estudiós de la sardana Jaume Nonell que juntament amb la historiadora Anna Costal van pronunciar una conferència, el mateix diumenge, a la Sala de la Façana del monestir. Ara, 157 anys després (tot i que amb una setmana de diferència, per raons òbvies), Figueres va organitzar aquest acte commemoratiu. Després de la xerrada i de l’assistència a la missa conventual, es va interpretar una ballada de sardanes a la plaça central, i es va realitzar un homenatge al monument al nostre músic que hi ha en l’entorn de la muntanya i que s’ha instal·lat l’any 1966 per part del Foment de la Sardana Pep Ventura. A la ballada hi va actuar la Colla Gegantera de Figueres, amb el gegant Pep Ventura. Per facilitar el desplaçament dels empordanesos a l’acte, es va organitzar un viatge en autocar, amb el suport del Grup Dabau, que ha col·laborat d’aquesta forma en el bicentenari.

RECUPERACIÓ.Com van explicar Jaume Nonell i Anna Costal, “cal pensar en la transcendència de l’audició de Pep Ventura a Montserrat el 1860. En aquells moments, la sardana era quasi desconeguda a Barcelona, i per a una cobla empordanesa, anar a actuar al Cap i Casal era una epopeia per molts factors, no només per la magnitud de l’esdeveniment, sinó perquè llavors la cobla quasi no havia sortit de les terres empordaneses; també per les condicions del viatge amb les comunicacions d’aquell temps (van sortir el dia 24) o fins i tot per la ideologia republicana federal de Ventura i la majoria de músics que l’acompanyaren”.

Van recordar que amb aquell acte “a més de recuperar la història del país, en el programa de la ballada també es va recuperar una peça oblidada de l’autor, en aquest cas la sardana “A Montserrat”. Es dona continuïtat així amb un altre dels objectius d’aquest bicentenari, com és interpretar peces de Pep Ventura que han quedat a l’arxiu i fa molts anys que no s’interpreten, cosa que s’ha anat fent des del concert inaugural”.

En aquest sentit des de l’organització assenyalen que “a part de diverses sardanes posades altra vegada a plaça, i entre moltes altres iniciatives, en el concert del 4 de febrer a Figueres, la Cobla Montgrins va interpretar quatre dels seus ballables. Durant les Fires de la Santa Creu, la Jove Orquestra de Figueres va recuperar “Les noyes de Figueres”, la qual es considera la primera sardana simfònica de la història, i a l’Ofici del Dia de Sant Pere (patró de la Ciutat) la Polifònica de Figueres va interpretar el “kyrie” de la seva Missa per a Corals”.

Finalment és recordat que “des que l’11 de març passat Figueres va ser proclamada Capital de la Sardana, el Comitè organitzador de la Capitalitat de la Sardana Figueres 2017, i el Bicentenari de Pep Ventura, s’ha proposat, entre altres, dos objectius: promocionar arreu Figueres i l’Empordà com a bressol de la dansa nacional catalana, i, potenciar la sardana, com un element més dels símbols que avui ens defineixen com a nació. És en aquest context que es va pensar en la possibilitat de celebrar aquest acte commemoratiu a Montserrat, el qual ha comptat amb la implicació de la comunitat del monestir”.

Un altre dels motius per l’anada a Montserrat de diumenge passat, ha estat l’existència al principi del Camí dels Degotalls del Monument a Pep Ventura, obra de Rafel Solanic i Carles Collet. Durant anys, les diferents organitzacions sardanistes del país, hi han acudit periòdicament a fer-hi ofrenes. El mateix Foment de la Sardana Pep Ventura ho va fer el 22 de maig de 1966.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li