Figueres presenta l’Empordà Lab, el nou projecte educatiu del Museu de l’Empordà

0
826

El seu objectiu és vincular l’entitat amb la universitat i l’empresa privada, desenvolupar la innovació i atraure nous públics


 

El Museu de l’Empordà, de Figueres, està treballant per tenir enllestit i posar en marxa, a partir del 6 d’abril, el seu nou projecte educatiu, la primera acció que ha de servir per desenvolupar el projecte Museu Empordà Lab, un laboratori per a la innovació en els espais museístics i d’exposició. Segons va explicar, a la presentació del projecte, el director del Museu de l’Empordà, Eduard Bech, el Museu Empordà Lab neix amb tres objectius principals: vincular la institució pública amb la universitat i l’empresa privada, desenvolupar accions relacionades amb la innovació en processos i activitats pròpies del museu i, finalment, atraure nous públics, principalment joves interessats en la tecnologia.

Una de les primeres accions que s’han engegat per a la redacció del projecte ha estat l’establiment de vincles amb la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona: «Anem a buscar persones relacionades amb l’àmbit de la innovació en temes relacionats amb la pedagogia», ha explicat Bech. També s’han establert lligams amb l’empresa Adhoc Cultura, amb seu a Figueres. L’objectiu: que el projecte respongui a necessitats reals del públic objectiu. Per aquest motiu, s’han planificat quatre dinàmiques participatives. Una, amb l’àrea interna del Museu, el servei d’educació de l’Ajuntament, i el Servei Educatiu de l’Alt Empordà; una segona, amb persones de l’àmbit educatiu i socieducatiu de la ciutat i la comarca (professors d’institut, persones relacionades amb el casal de la Gent Gran, l’entitat Ksameu i responsables de Joventut del Consell Comarcal); una tercera, amb infants del Consell Ciutadà d’Infants, i una última, amb usuaris del Museu de l’Empordà.


En totes les dinàmiques es vol utilitzar l’eina Manual thinking, que permet crear mapes conceptuals amb processos participatius per identificar, conceptualitzar i prioritzar idees. Les sessions, dinamitzades per una professora de la Universitat de Barcelona especialitzada en temes d’innovació en pedagogia, serviran per fer una pluja d’idees de temes educatius, i a partir d’aquí, es recolliran les aportacions i s’ordenaran les propostes per redactar el document final del projecte.

En la presentació del projecte, Bech ha anunciat també que a partir del juny es posaran en marxa altres projectes com el de comunicació interactiva en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra, o el Laboratori de Patrimoni, creativitat i turisme cultural (catàleg d’experiències).

Per la seva banda, l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha explicat que el projecte Museu Empordà Lab s’emmarca en la voluntat de potenciar iniciatives vinculades amb la innovació en el camp de la cultura, projectes que estrenyin els lligams entre la universitat i la ciutat, seguint l’exemple de la Càtedra del Vi i de l’Oli, que també treballa amb el Museu de l’Empordà, i de seguir impulsant processos participatius a Figueres. «Aquest 2018 l’Ajuntament fa una aposta clara per a la investigació, la participació i la innovació», ha conclòs Felip.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz