
Fa un any de les inundacions a zones habitades de Vilatenim i ja en fa 5 de l’esvoranc a la Rambla de Figueres
En només 5 anys s’han viscut episodis de pluges torrencials més que destacables a la comarca. Els dos capÃtols amb més efectes i repercussió medià tica van ser, d’una banda, el de fa un any a Vilatenim, amb el desbordament del riu Manol, i de l’altra, el de fa 5 anys, amb l’impressionant forat a la Rambla per la crescuda de la riera de Galligants. Tant un fet com l’altre es van produir el mateix mes (13 de novembre del 2018 i 30 de novembre del 2014).
Els experts insisteixen -tal com es va posar de manifest en la xerrada «Canvi climà tic i inundacions Figueres»- que els perÃodes de sequera tendiran a ser llargs i que les pluges seran intenses i concentrades en un espai de temps breu. Són efectes del canvi climà tic però també s’han de tenir presents les desnaturalitzacions dels entorns de les rieres i els efectes d’infraestructures com l’AP-7, l’estació del TGV o la C-260. Des de Vilatenim es qüestionen per què no es va preveure la canalització que evitaria inundacions de la via i de zones habitades, que per cert estan construïdes sobre zones inundables. Amb el recent desdoblament de la C-260 no es va tenir en compte el possible desbordament del riu Manol sobre la via i les inundacions que es van produir al carrer Duana. Una canalització de recollida d’aigües pluvials a la carretera evitaria col·lapsar el riu Manol i desplaçaria l’aigua cap a la riera de Galligants. Segons recollia Diari de Girona, el regidor d’Urbanisme, Xavier Amiel, s’hauria reunit amb responsables del departament de Territori i Sostenibilitat i s’hauria posat sobre la taula la canalització pendent. Hi ha un compromÃs de la Generalitat per invertir en la infraestructura per fer front a aiguats i també queden treballs pendents a l’entorn de la carretera. Algunes actuacions tenen a veure amb la instal·lació d’arbrat que ajudaria en el drenatge del terreny.
Mentrestant, diversos representants del territori demanen a l’ACA més actuacions al Manol per evitar desbordaments en un futur i efectes adversos.
Leave a Reply