‘Pelegrinatge’ a Sant Pere de Rodes

0
923

Aquest 2019, la Pujada al monestir des dels pobles del cap de Creus coincideix amb l’Any Sant


 

La VII Pujada a Sant Pere de Rodes se celebra aquest diumenge, 5 de maig, en una jornada lúdica adreçada a tots els públics. Els participants iniciaran la sortida des del Port de la Selva, la Selva de Mar, Cadaqués, Roses, Palau-saverdera, Pau, Vilajuïga, Llançà i la Vall de Santa Creu en direcció a l’antic poble de Sant Pere de Rodes, on s’esmorzarà i actuarà el grup Caterva Empordà. Des d’aquest punt, es farà una cercavila fins al monestir. Una vegada hagin arribat els participants, es ballaran sardanes i s’oferirà un dinar popular. També serà jornada de portes obertes al monestir. Un servei gratuït d’autobusos retornarà els caminants que ho desitgin fins als seus pobles d’origen.

INSCRIPCIONS. Per poder participar en la pujada és imprescindible la inscripció prèvia a través de la pàgina web de Via Pirena, www.viapirena.cat. El preu de la caminada és de 4 €, i el del dinar, de 15 €.

ANY SANT. Aquest 2019 és Any Sant, ja que el dia de Santa Creu, el 3 de maig, s’escau en divendres. La primera notícia que es té de la celebració dels Anys Sants a Sant Pere de Rodes data de l’any 1370. Quan Santa Creu coincidia en divendres, els fidels i els pelegrins visitaven el monestir, en diverses festivitats, per aconseguir importants perdons. Entre aquests, la indulgència plenària: el perdó de tots els pecats. Aquesta tradició es va mantenir, tot i que amb interrupcions, fins al 1697. L’any 2013, el Departament de Cultura va recuperar l’antiga festivitat dels Anys Sants de Sant Pere de Rodes.

PROGRAMACIÓ ESPECIAL. En el marc del programa d’activitats de l’Any Sant 2019, s’inaugura divendres la presentació del llibre El conjunt monumental de Sant Pere de Rodes (18.30 h) i la celebració d’un concert de les corals del cap de Creus (20 h). S’impulsarà un cicle de conferències a pobles del territori, en què s’explicaran les últimes recerques sobre el monument.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li