Patrimoni figuerenc i universal

0
756

Deu partitures de l’arxiu musical i digitalitzat de la Societat Coral Erato, l’Erato Partitura Digital, formen part des de l’11 de Setembre del repositori Memòria Digital de Catalunya. Es tracta d’un arxiu cooperatiu ( http://mdc1.cbuc.cat) des del qual es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni o que formen part de col·leccions especials d’institucions científiques, culturals i/o erudites catalanes. Està impulsat per les universitats de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya, coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i compta amb la participació d’altres institucions catalanes.
L’aportació que fa l’entitat figuerenca és, segons explica el seu president, Rodolfo Márquez, una selecció de ballades i peces corals signades per autors catalans i també europeus entre 1862 i principis del segle XX. “Són una mostra de la gran riquesa musical, fins i tot l’avantguarda cultural, de la qual també gaudia Figueres en aquest període”, ha explicat Márquez, tot afegint: “En aquesta selecció veurem com els nostres avis gaudien dels ballables de moda vinguts d’Europa i d’Amèrica com el Vas-Boston i la ‘danza’, i com els compositors catalans com Cassià Casademont incorporaven tota aquesta modernitat a les seves composicions per adaptar-se als exigents gustos figuerencs. Tanmateix, aquesta selecció revela el gust de l’època per l’òpera amb arranjaments com el de l’obertura de La muette de Potici de Daniel Auber que fa Josep Cirili, una de les poques referències documentals que han sobreviscut d’aquest versàtil músic establert a Figueres”.
Entre les 10 peces escollides també destaca l’Himne a Narcís Monturiol d’Antoni Casabella, dins del repertori de cant coral. “Es tracta d’una cantata a tres veus d’home amb arranjament per a orquestra i banda i també amb una versió de la reducció per a piano”, ha explicat Rodolfo Márquez, tot afegint: “Una peça d’homenatge a aquest figuerenc il·lustre i compromès amb la història de Catalunya, que en una data important com la de la Diada del 2014 ens felicitem de recuperar de l’oblit”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li