Pas endavant cap a la diversitat

0
532

Tot i les restriccions de mobilitat, entitats i institucions reivindiquen els drets del col·lectiu LGTBI


 

El 28 de juny és el Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall (Estats Units) que van tenir lloc el 28 juny del 1969, fa ja més de 50 anys. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació a la qual havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBI. Tot i les restriccions derivades de la pandèmia, diversos ajuntaments, entitats i institucions de la comarca han reivindicat els drets i defensar els drets del col·lectiu LGTBI.

LES ACCIONS. Castelló d’Empúries, que ja habitualment fa onejar la bandera LGTBI durant aquest dia, ha fet un gest més per la diversitat al municipi pintant bancs de l’espai públic amb els colors de l’arc iris. Concretament els situats davant les escoles Ruiz Amado i Joana d’Empúries, i a l’Institut Escola El Bruel.

El Museu de l’Empordà s’ha sumat a la iniciativa de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya de la comissió de treball de Gèneres i Identitats. La proposta planteja una acció conjunta i virtual a les xarxes, de diversos museus. Cadascun d’ells ha publicat una obra de la col·lecció, amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu als seus canals socials. El Museu de l’Empordà hi participa amb l’obra d’Antoni Caba Casamitjana (1838-1907) Acadèmia de nu masculí, sense datar (oli sobre tela).

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà també s’ha sumat al suport insitucional. A través d’un comunicat oficial no només ha afirmat el suport al col·lectiu, sinó que s’ha solidaritzat amb les reivindicacions que el Consell Nacional LGBTI fa públiques en el seu manifest, on expressa «el rebuig de la decisió del Tribunal Suprem del passat 1 de juny que prohibeix als ajuntaments penjar la bandera de l’Arc de Sant Martí; la limitació de la llibertat que en el Registre Civil encara impedeix el registre de les famílies homoparentals o el canvi de nom de les persones trans».

A Figueres, l’activista cultural figuerenc Ernest Ollero va ser l’encarregat de llegir el manifest de suport davant de l’Ajuntament, en un acte celebrat el passat divendres a les 12 del migdia. Com el Consell Comarcal, l’Ajuntament també s’ha adherit a les reivindicacions del Consell Nacional LGTBI, i alhora fa «una crida a les persones afectades a no callar i utilitzar els canals que tenen al seu abast en el nostre municipi i comarca». 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li