Pas clau per protegir Vilanera

0
896

El municipi adquirirà més de 30 hectàrees de terrenys d’un alt valor paisatgístic i arqueològic en una zona que va estar amenaçada fa uns quinze anys pels plans de construcció d’un camp de golf i una urbanització


 

Després d’anys de negociacions, l’Ajuntament de l’Escala ha aconseguit un acord per adquirir més de 30 hectàrees dels terrenys de Vilanera. La compra seria per valor d’uns 180.000 euros, que inclouen terrenys que van des de la zona industrial de la carretera de Bellcaire fins a la carretera d’Albons, actuant com a únic connector biològic entre els parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. L’acord no inclou l’edifici del mas, tot i que es treballa perquè es pugui convertir en espai d’interpretació.

L’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, va declarar que «aquest és un gran dia, perquè permet sumar aquests terrenys als espais lliures públics del municipi de l’Escala i complir la finalitat de protecció del paisatge i difusió dels valors dels parcs naturals, així com protegir el patrimoni arqueològic i històric del municipi».

Els terrenys de Vilanera inclouen espais d’un alt interès històric, com són les restes del monestir de monges benedictines de Santa Maria de Vilanera (fundat el 1328 i abandonat a inicis del segle XV). Amb les darreres excavacions arqueològiques, fetes l’any passat, es va descobrir una estructura funerària que remuntaria l’ús d’aquesta zona al neolític mitjà. Aquesta atribució cronològica representa una important novetat que permet ampliar la utilització del sector de Vilanera com a espai funerari i que aporta un testimoni arqueològic d’excepcional interès per reconstruir els inicis del poblament del territori. A la zona ja s’hi havien trobat restes d’altres èpoques, com una necròpolis d’incineració del Bronze Final i la primera edat del Ferro o restes de construccions i d’enterraments d’època romana. Pel que fa al seu valor natural i ecològic, la finca és clau com a connexió entre els parcs naturals dels Aiguamolls i del Montgrí.

Els terrenys van ser objecte d’un llarg litigi -impulsat pels ecologistes- quan s’hi volia desenvolupar una important operació urbanística lligada a un camp de golf de 18 forats. Finalment, Urbanisme va desclassificar aquest espai, que va passar a ser sòl no urbanitzable costaner, clau C3, fa 15 anys.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li