Paraules trampa

0
1728

Sembla mentida, però no ho és pas. Quan a un fet, una acció o un objecte li afegim un mot, una paraula o una expressió, té un significat. Però si n’escollim altres, ja sembla una altra cosa.

Què és: «el conflicte català no té solució»? Em vaig recordar d’un vell professor de lògica. «Un problema sense solució només és un problema mal plantejat». No cal dir-ho. Una mostra: «el conflicto catalán es entre constitucionalistas o independentistas»! Alça, Manela! Què són els constitucionalistes? Els constitucionalistes són evolucionistes o integristes? Els federalistes, per exemple, són consti o indepe? O potser una altra cosa? Constitucionalistes és una d’aquelles expressions que els catalans (indepes o no) coneixem. Se’n diu «fer passar bou per bèstia grossa». Pretesament, constitucionalistes serien els defensors del compliment estricte de tots i cada un dels articles que la componen. Així doncs (agafeu-vos), exigien que es compleixi (i si, no pas, els responsables a la presó o 155). El dret a l’habitatge digne, a un treball, a una justícia fiscal distributiva, una assistència sanitària competent, dret a unes pensions i no pas la caritat. Llibertat d’opinió (qualsevol), expressió, de manifestació o de vaga. Una justícia independent igual per a tothom. «Todos somos iguales ante la ley» (P. Casado). Sí, però alguns són més iguals que altres. Però deixem-ho.

Tornant-hi: els constitucionalistes, doncs, són els abraonats defensors de tots aquests drets. I persecutors incansables de tots els responsables de la defraudació de tots aquests articles, o la negligència en la garantia d’alguns drets. Tant si són polítics, banquers, empresaris o dèspotes de tota mena. I pensen exigir, un dia sí i un altre també, l’enjudiciament i engarjolament de tots els que s’han comportat al marge de la Constitució. Ministres, diputades, professionals de la política, banquers, jutges o expresidents.

Home! Si els constitucionalistes són aquests, no deu ser pas massa difícil d’entendre-s’hi. I aleshores, el conflicte català és entre qui i qui? Els qui poden participar en una mani exigint la llibertat dels presos polítics no són pas tots independentistes. Potser són senzillament demòcrates. I fins i tot potser són d’aquests constitucionalistes amb els qui ha de ser segur poder entendre-s’hi. Si us deixeu robar les paraules, us fan trampa amb els significats.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li