Ordenar les terrasses

0
1506

Finalment, després de mesos d’espera, s’ha publicat el projecte d’ordenació de les terrasses de Figueres. Una ordenança imprescindible per poder ordenar l’ús de l’espai públic en una ciutat turística com la nostra.

La proliferació de terrasses en els darrers anys és un fet inqüestionable. A Figueres hi ha tres motius que ho expliquen. El primer, la llei antitabac del govern Zapatero, que va revalorar aquests espais exteriors tant per als fumadors com per als no fumadors. En països mediterranis com el nostre, la terrassa s’ha convertit en un element imprescindible per un negoci de restauració. En segon lloc, a Figueres, la millora d’alguns espais del centre gràcies als plans de barri del govern i a les invasions dels darrers anys han comportat la conversió en zona de vianants de molts espais públics i amb aquesta, l’ocupació d’espai públic per part dels negocis de restauració. En teoria més espais per a vianants, a la pràctica espais principalment per a terrasses. I finalment, en els darrers anys, l’oferta gastronòmica de la ciutat s’ha ampliat considerablement tant pel que fa a quantitat com a qualitat. I això també ha comportat que hi hagi més terrasses a la ciutat.

Regular aquests espais i sobretot, l’ús que representa de l’espai públic, era una necessitat. No només a Figueres, com es pot veure a Barcelona i altres ciutats del país, però sobretot a Figueres perquè hi ha desajustaments que cal resoldre.

Cal felicitar-se, doncs, d’aquesta aprovació i esperar que comporti una ordenació més agradable de la que hi ha en l’actualitat, ja que molts carrers que s’han reformat en els darrers anys semblen més un espai privat que no pas un espai públic pagat entre tots. Les terrasses són necessàries però cal trobar el punt en què es pugui combinar el guany de l’emprenedor de la restauració i alhora el gaudi de l’espai públic per part dels ciutadans. Com estan fent a molts llocs, no sense problemes. Com podem veure a la capital del país.

Sembla que anem, doncs, en la bona direcció. Espero que ens atrevim a fer un pas més i també regulem altres elements que també ocupen l’espai públic i no són terrasses. Parlo de cartells, pissarres de menús, elements publicitaris o de decoració. Ordenar també això és defensar l’ús de l’espai públic per part de tots i, sobretot, vetllar per la qualitat de tot el que forma part dels nostres espais de convivència. Les ciutats turístiques que funcionen són aquelles que saben combinar el negoci i alhora fer un bon ús del carrer per part dels ciutadans.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li