Onze motius per portar el teu fill a urgències

0
944

La Covid-19 ha fet disminuir les visites pediàtriques urgents. Amb l’objectiu d’ajudar les famílies i evitar riscos, els pediatres de la FSE han elaborat una guia amb símptomes i recomanacions


 

Amb la pandèmia del coronavirus s’ha reduït considerablement el nombre de criatures que acudeixen a les consultes de pediatria. D’una banda, s’explica pel fet que com que els nens i nenes estan confinats a casa, no anar a la llar d’infants o a l’escola fa que no es contagiïn ni de coronavirus ni d’altres virus que causen les malalties infeccioses habituals. I d’altra banda, pel canvi que s’ha imposat temporalment als centres sanitaris de prioritzar les consultes per via telefònica, per evitar desplaçaments innecessaris. No obstant això, hi ha un tercer motiu que provoca que els pares evitin trepitjar els hospitals i les consultes pediàtriques en aquests dies tan complicats, i que pot comportar un risc per als menors: la por del contagi per coronavirus.

L’equip de pediatria de la Fundació Salut Empordà (FSE) ha observat que el confinament pot provocar en certs casos un retard en el diagnòstic d’algunes malalties i fins i tot que quan es consulti al servei d’urgències ja estiguin molt evolucionades. Amb l’objectiu d’evitar riscos i oferir suport a les famílies, els pediatres han elaborat una guia de símptomes i recomanacions en què s’indica en quines situacions és imprescindible consultar l’especialista. Aquest document el podeu trobar a la pàgina web de la FSE: www.salutemporda.cat/ca/noticies/materials-per-a-la-ciutadania-100.html.

A banda, recorden que malgrat la situació d’excepcionalitat cal seguir vacunant els nens, sobretot els menors de 2 anys, per protegir-los de les malalties que gràcies a les vacunes mantenim a ratlla, i que no volem que ressorgeixin. Per aquest motiu tots els centres d’atenció primària estan realitzant el seguiment del nen sa via telefònica o presencial i posant les vacunes d’acord amb el calendari fins als 15 mesos de vida.


ALGUNES RECOMANACIONS ABANS D’ANAR A URGÈNCIES

Sempre que sigui possible, prioritzeu el contacte telefònic o telemàtic amb el vostre pediatre perquè valori la necessitat d’acudir a la consulta o a urgències. Potser la vostra consulta es pot resoldre o fer-ne el seguiment per telèfon, sense necessitat d’exposar-vos a riscos innecessaris.

SI HEU D’ANAR A URGÈNCIES

Si creieu que és necessari anar a la consulta o a urgències, tingueu en compte que els centres sanitaris tenen organitzats circuits diferents per separar pacients amb sospita de coronavirus de la resta, amb l’objectiu d’evitar el contagi. Igualment, cal que prengueu una sèrie de mesures amb els nens:

• Mantingueu-los al cotxet.
•Poseu mascareta als més grans d’1 any.
•Eviteu que s’acostin a altres nens o adults.
• Eviteu que toquin el mobiliari de la sala d’espera i de la consulta.
•Renteu-los les mans abans i després de sortir del centre (amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica).
•Ensenyeu-los a tossir tapant-se la boca amb el colze.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li