Objectiu: niu de vespa asiàtica

0
920

És com buscar una agulla en un paller però apicultors i agents rurals no defalleixen. Cal localitzar els nius de la mortífera vespa asiàtica tot i que la seva proliferació ja és imparable. Aquesta espècie invasora, procedent de França, s’alimenta d’abelles i això afectarà la producció de mel en els pròxims anys. En total, a la demarcació s’han localitzat uns 30 nius de vespa asiàtica o velutina. Només a l’Alt Empordà se n’han trobat 12.
El secretari dels Apicultors Gironins Associats, Carles López, informa que l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i el Pla de l’Estany són comarques amb força incidència de vespa velutina. No se n’escapen, però, ni el Gironès ni la Selva. López declara: “Per travessar el baix Pirineu a la vespa velutina li és més fàcil entrar per l’Alt Empordà que pel Ripollès”. A la comarca han accedit per Maçanet de Cabrenys, Agullana, la Vajol, Cantallops i Colera.
Els Apicultors Gironins Associats tenen 150 socis, però només el 13% són professionals. La resta són aficionats que compaginen l’apicultura amb altres activitats. Des de fa tres anys aquesta associació lluita de manera intensa per eliminar els nius de velutines. Les accions es fan de manera coordinada amb els Agents Rurals, però la plaga no s’atura, tot i que s’ha aconseguit frenar el ritme de propagació. Al País Basc i a Galícia, per exemple, ja no s’hi pot fer res. La vespa velutina està tan extesa que ni Agents Rurals, ni Bombers ni els mateixos agricultors no tenen capacitat d’actuació.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li