Objectes que parlen

0
528

L’entrada del MUME acull ‘Homenatges’ i ‘Dissolt’, dues mostres presentades per la fotògrafa Petra Vlasman


Si ja és difícil preparar una exposició, imagineu-vos-en dues a la vegada. Això és el que ha fet l’artista i fotògrafa Petra Vlasman amb Dissolt i Homenatges, dues mostres que es van inaugurar el dissabte dia 7 de novembre a l’espai Art i Memòria del Museu Memorial de l’Exili i que es podran visitar fins al 28 de març del 2021. Tot i que són dues propostes diferents, comparteixen un fil comú: l’objecte com a element capaç d’explicar-nos una història.

‘DISSOLT’. De les dues exposicions, aquesta és la que ens mostra un vessant més personal de l’artista. Imatges on hi apareixen objectes heretats d’avantpassats seus, que evoquen fets històrics importants, amb la natura com a teló de fons.

El procés de creació d’aquestes espectaculars obres gràfiques comença amb llargues caminades de Vlasman. Una vegada troba un paisatge que hagi estat testimoni d’esdeveniments històrics, comença el procés d’elaboració. A allà elabora els seus muntatges amb aquests objectes familiars i diverses fotografies que ha carregat durant tota la travessia, amb un teló de fons format per imatges produïdes a partir d’imatges planes tallades encaixades. Això li permet crear realitats imaginades i escultures impossibles només visibles a través de l’ull de la càmera. Realitat i ficció.

L’objectiu d’aquestes creacions és ajudar a«desbloquejar records oblidats, amagats o perduts», segons explica l’artista. De fet, ella mateixa busca les experiències perdudes de les generacions exiliades a la seva família.

HOMENATGES. Setanta imatges d’objectes decoren el hall del MUME. Hi trobem una medalla, una pedra, una clau, un retrat… No seria gens forassenyat considerar a primer cop d’ull semblaria fàcil dir que no tenen res en comú entre elles. No és així. Totes i cadascuna d’elles tenen un nexe comú: tenen una història que les acompanya al darrere.

A diferència de Dissolt, aquests objectes no provenen del fons de l’artista. Són la resposta a la crida pública efectuada per Vlasman, en què demanava la participació general de la gent perquè compartís un objecte significatiu en la seva vida a través de la fotografia i la paraula.

Hi trobem, per exemple, una insígnia de ponent de les sufragistes (WSPU Women’s Social and Political Union). Segons la informació recollida per Vlasman, aquest objecte, propietat de Denys Blacker, data de l’any 1908, quan li van entregar a la seva àvia l’any 1908. Per Blacker, aquest objecte serveix per fer-la recordar «que la meva àvia era feminista i activista».

Homenatges és una mostra col·laborativa, en què tots els participants han compartit la visió íntima d’una part de la seva vida. Peces de tela, trossos de ferro, pedres, imatges, eines, gerros, escultures, ninots… tots ells són molt més que objectes. Són peces que carreguen un passat que no s’ha d’oblidar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li