Nova normalitat

0
1409

Ara ja ningú parla d’aquest desafortunat concepte de la ‘Nova normalitat’ pel qual se’ns volia fer acceptar com idoni un estat d’excepcionalitat que contravenia amb una justificació moltes vegades absurda no només els usos i costums que constituïen el nostre dia a dia, sinó inclús els nostres drets.

Ara ja no se’n parla de la Nova normalitat, del nou ordre o, segons com es miri, aberrant desordre (a on s’ha vist que, a l’hora de la veritat, els poders legislatiu i executiu facin deixadesa de les seves funcions i encomanin les decisions governatives al judicial?), però els acords segueixen endavant.

Aquests dies li ha tocat el torn a la tarificació elèctrica del comú de les llars (aquelles que tenen una potència de subministrament contractada de fins a 15 kW, que són la majoria), el que en opinió dels experts significarà un increment del cost energètic pels ciutadans. Res de nou sota el sol perquè ja ens estem adonant que els malbaratadors d’aquest Gobierno, fent gala de la seva absoluta ineptitud, en lloc de reduir despeses en allò fútil i renunciable per disminuir el nivell d’impostos, l’únic que sap fer és incrementar-los.

Però anem a intentar fer un petit resum del que se’ns aplicarà a partir del proper primer de juny pel que respecta als abonats no inclosos en el mercat lliure.

Diguem que es podran contractar dos termes de potència, dues potències distintes: una, a preu més car, per les hores ‘Punta’ (de 8-24 h), i altra més barata per les hores ‘Valle’ (0-8 h). Ull! Aquestes potències no es podran reduir o ampliar a lo loco, sinó que deuran estar en consonància amb les necessitats d’ús i la capacitat tècnica de la instal·lació. A qui no opti per aquesta doble opció se li mantindrà la potència contractada actual en ambdós períodes.

Pel que respecta al terme d’energia (el consum), el sistema passarà a ser l’antic anomenat de triple tarifa; és a dir, hi haurà tres períodes horaris amb preus creixents des del ‘Valle’ (0-8 h i tots els caps de setmana i festius nacionals), ’Llano’ (8-10^h, 14-18 h, 22-24 h) i ‘Punta’ (10-14 h i 18-22 h).

Diuen que s’implanta cercant una major racionalitat en el consum elèctric, intentant desplaçar els usos cap als moments diaris de menor càrrega de les instal·lacions (les nits i els caps de setmana), el que comporta la disminució de la necessitat de posada en funcionament de les ‘centrals de punta’ normalment de combustibles més contaminants (carbó, fuel, gas); diuen que és per afavorir que hom pugui carregar el cotxe elèctric durant les nits (si resulta que, en general, el consum ens resulta més car, estarem pagant la rebaixa de preus als altres); diuen….

Però, de moment, prenguin nota dels horaris i ja saben, connectin per exemple els rentavaixelles i les rentadores i si tenen algun escalfador d’aigua elèctric, a la nit. I com fan amb els medicaments, abans de prendre qualsevol decisió, parlin amb el seu electricista.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li