Nova geolocalització per protegir l’àguila cuabarrada

0
1215

La Fundació Endesa i Birding Natura posaran dispositius en algunes aus de l’Empordà per fer-ne un seguiment


La tecnologia com a aliada de la sostenibilitat. Sota aquest pretext, la Fundació Endesa ha posat en marxa un projecte per a desenvolupar i col·locar emissors geolocalitzadors en àguiles cuabarrades, una espècie considerada en perill crític a Catalunya i que presenta especial complexitat per fer-ne un seguiment. Els dispositius permetran conèixer els moviments d’aquestes aus per ajudar a conservar-les i protegir-les, especialment en zones properes a infraestructures elèctriques.

Actualment ja s’han començat a preparar els prototips amb la col·laboració de Birding Natura, una entitat empresarial dedicada a la protecció de la natura i la biodiversitat. I en una segona fase es col·locaran els dispositius a un total de deu animals, cinc dels quals són exemplars adults de Catalunya i els altres cinc, pollets d’Aragó. A Catalunya, les zones de preferència són l’Empordà i el Prepirineu de Lleida, ja que es tenen poques dades sobre el comportament de l’espècie en aquests indrets.

L’àguila cuabarrada és un ocell rapaç de grandària mitjana, que pesa entre 1,6 i 2,4 kg i té una envergadura d’entre 1,5 i 1,8 m. Els adults es caracteritzen per tenir el pit i el ventre blancs amb petits brins marró fosc, mentre que el dors és de color xocolata amb una característica taca blanca que les distingeix d’altres àguiles. La part inferior de les ales és variable, amb infracobertores gairebé negres, a excepció de la part anterior i borda d’atac alar blanc i les plomes rèmiges més clares acabades en banda fosca. Les plomes són clares i finalitzen en una banda fosca. L’espècie habita al sud d’Europa i el nord d’Àfrica. I a Catalunya, es pot trobar a les serralades litorals i prelitorals, des de l’Empordà fins a les Terres de l’Ebre i el Prepirineu lleidatà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li