Nou pla per fomentar la col·laboració de bombers catalans i francesos a l’Empordà

0
1800

Preveuen habilitar un centre de comandament comú o fer que els dos cossos comparteixin material, entre d’altres


Impulsar una estratègia sobre prevenció de riscos compartida, i facilitar la gestió operativa i la prevenció d’incendis a la zona fronterera. Aquest és l’objectiu del Cooperem, el nou programa de cooperació transfronterera que ha impulsat la delegació de la Generalitat a Girona.

El projecte està liderat pel Departament d’Interior, i compta amb la participació del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i la Diputació de Girona. A més, també s’hi han associat l’Ajuntament de la Jonquera, la Mancomunitat de les Alberes (que inclou vuit municipis de la Catalunya del Nord), els Bombers francesos, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals i l’Oficina Nacional de Boscos.

La proposta ja ha superat la primera fase del procés de selecció del programa europeu Interreg-POCTEFA 2014-2020, i ha entrat a la fase d’avaluació final. De moment, divendres al matí els representants dels set organismes associats van signar el conveni i el seu finançament. Si finalment s’aprova, el Cooperem tindrà un pressupost de 2.556.505 euros, 1.661.728 dels quals els aportarà el fons europeu Feder.

Entre les fites concretes del projecte -que tindrà una durada de tres anys-, s’hi inclou millorar els sistemes d’informació conjunts; la prevenció del riscos a través de la gestió de la interfase urbana forestal la Jonquera-el Pertús, o habilitar un centre de comandament avançat comú perquè els dos cossos de bombers puguin intervenir conjuntament.

En termes informatius, a part de l’intercanvi d’experiències, el Cooperem proposa desenvolupar un sistema integrat d’informació sobre prevenció d’incendis a les comarques gironines, i disposar d’un sistema d’informació cartogràfica actualitzada permanentment. I entre les actuacions previstes també hi ha analitzar la vulnerabilitat de les infraestructures transfrontereres de prevenció d’incendis, o executar franges de protecció al corredor d’infraestructures que creua la frontera i les zones complementàries.

D’altra banda, en l’àmbit operatiu el projecte aposta per crear un protocol d’actuació que, en funció de la gravetat de l’incident, pugui activar diferents nivells de cooperació entre els dos cossos de bombers, que podran actuar tant al territori català com al francès. I també garantirà les eines necessàries per facilitar l’aplicació d’aquestes actuacions en el dia a dia. En aquest sentit, els bombers francesos tindran emissores de la xarxa RESCAT i els catalans, emissores de radiofreqüència dels serveis d’emergència francesos. A més, també es compraran materials compatibles per carregar d’aigua tant els camions catalans com els francesos. n

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li