Nou pas per a la recuperació i protecció dels sistemes dunars de l’Empordà

0
1227

La Generalitat ha licitat les obres d’aquestes infraestructures verdes per un pressupost de 500.000 euros


El Departament de Territori i Sostenibilitat ha licitat les obres de recuperació de sistemes dunars a les platges de l’Empordà, concretament a Castelló d’Empúries i Sant Pere Pescador i Torroella de Montgrí i Pals. Les obres, amb un pressupost de prop de 500.000 euros, pretenen frenar els factors de degradació dels sistemes dunars, i indirectament de la seva flora i fauna associada; recuperar-ne la morfologia natural; eliminar la flora invasora; i recuperar els hàbitats dunars reforçant la vegetació autòctona.

El sistema de protecció consistirà en instal·lar un acordonament a les zones dunars per dissuadir el pas de persones. També s’excutaran mesures de gestió tova per afavorir la recuperació morfològica d’aquests elements, com ara col·locar trampes de sediments o eliminar els elements que afavoreixin l’erosió a causa del vent. Finalment també es farà un transport de sediments en els casos necessaris i es plantarà vegetació autòctona. El projecte també inclou la instal·lació de senyalització informativa. Les actuacions es faran a la tardor perquè és l’època en què el corriol camanegre haurà acabat l’època de cria. Aquest ocell té una de les principals poblacions reproductores del litoral gironí en aquestes platges.

EUROPA 2020. Les platges de l’Empordà allotgen encara sistemes dunars de molt d’interès. Aquests, però, estan sotmesos a molts impactes, fonamentalment per l’acció humana i això està provocant la degradació de dunes i posant en perill la seva conservació. La implementació de la infraestructura verda és uns dels eixos principals d’Europa 2020, l’estratègia de la Unió Europea per assolir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador. El seu full de ruta marca que la infraestructura verda és clau per a la protecció del capital natural i està inclosa en l’estratègia sobre biodiversitat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li