Nou cop contra el trĂ fic de drogues, amb 20 escorcolls i 32 arrestos

0
1652

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Un jutjat figuerenc ha instruït la causa, que ha acabat amb l’empresonament de 13 membres del clan Cortés


Nou revés contra el tràfic de drogues. Els Mossos d’Esquadra i l’Agència Tributària van escorcollar dimarts 20 immobles de set municipis per desmantellar l’organització criminal que suposadament controlava el negoci del tràfic de drogues de l’Alt Empordà. El macrooperatiu, que va mobilitzar 400 agents, va culminar sis mesos d’investigacions durant els quals s’han fet vigilàncies i seguiments, rastrejos de finques amb helicòpters o intervencions telefòniques. El resultat: 32 detinguts i el comís de 4.622 plantes de marihuana, 3.473 esqueixos, 26.572 grams de cabdells, vuit armes de foc, sis cotxes, dues motos i 425.025 euros en efectiu. A més, també s’han bloquejat 19 comptes bancaris i s’han precintat 17 immobles.

Segons fonts policials, la trama estava capitanejada pel clan Cortés, coneguts amb el sobrenom dels Capirote. Es tracta d’una de les famílies implicades en el crim que hi va haver el dia de Tots Sants del 2013 al cementiri de Figueres. De fet, les interlocutòries judicials recullen diverses causes i investigacions prèvies contra els empresonats, entre les quals hi ha l’assassinat de Santiago Gabarre, que en el seu moment ja es va relacionar amb l’enfrontament entre les dues famílies “per qüestions relatives a delictes contra la salut pública”.

Els membres de la família deien que eren marxants de mercats, però no amagaven que tenien un poder adquisitiu molt alt. El nucli dur de la suposada trama el formaven setze parents de la nissaga, amb el seu patriarca al capdavant.

COM UNA EMPRESA. El clan controlava gran part del comerç il·legal del cànnabis de l’Alt Empordà. Segons el cap de l’Àrea d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra de Girona, l’inspector Josep de Monteys, “a part de la venda al detall dels seus habitatges, en distribuïen a traficants d’arreu de l’Estat espanyol i de França, i estaven preparats per arribar a ser una multinacional de la marihuana”.

De fet, estaven perfectament jerarquitzats i funcionaven com una empresa, amb treballadors contractats que estaven especialitzats en unes tasques concretes (plantar les llavors i fer crĂ©ixer els cabdells, vigilar les finques, fertasques de logĂ­stica…). Segons De Monteys, “eren gent que cobrava salari i a qui fins i tot se’ls feien lots de Nadal. I si no en rebien, els reclamaven”. A mĂ©s, tenien diversos contactes externs, per exemple, a la companyia Endesa (els assessoraven sobre com punxar la llum) o en el sector immobiliari (els ajudaven a trobar immobles per poder blanquejar els diners i, alhora, expandir el negoci). I si no tenien prou material per cobrir la demanda, el compraven a altres cultivadors de la comarca.

EN EXPANSIÓ. La base d’operacions principal era el barri de Sant Joan de Figueres (on tenien tres cases adosades amb vigilància les 24 hores del dia). Però també tenien immobles al barri del Culubret, i a Avinyonet de Puigventós, Llers, Sant Miquel de Fluvià, Cabanes, Vilafant i Platja d’Aro (aquest últim, al Baix Empordà).

Part de la droga l’ocultaven en cases del mateix barri de Sant Joan, però el gruix més important el tenien repartit en amagatalls recòndits de les finques rústiques. A Avinyonet, per exemple, hi havien habilitat un búnquer de 100 m2 a sota d’una porteta d’uns mals endreços. Davant d’aquesta troballa, els agents van fer servir una màquina retroexcavadora per mirar si hi havia més habitacles ocults al jardí, però no n’hi van trobar més.

A Llers, hi tenien una altra sala subterrĂ nia on accedien baixant per un pou (que tenien tancat amb un cadenat). I en un altre immoble tenien la plantaciĂł camuflada a darrere de les rajoles del lavabo i de la cuina.

MENORS DE TESTAFERRO. Tal com explica el cap de l’Agència Tributària a Girona, Antonio Lajusticia, els principals integrants del clan no tenien cap propietat al seu nom. Per blanquejar diners posaven comptes bancaris i propietats a nom de menors o altres membres del clan “de segon nivell”. També compraven finques rústiques i propietats al comptat (on després posaven més plantacions). “En el moment de tancar l’acord, podien pagar el 40 o el 50% del valor dels immobles en efectiu”, explica Lajusticia. De les 32 detencions que es van fer dimarts, una va quedar sense efecte. Els altres 31 encausats van passar a disposició del jutjat d’instrucció número 6 de Figueres entre dimecres i dijous. Els divuit que presumptament ocupaven els càrrecs més baixos dins de l’organigrama van quedar en llibertat provisional (amb la prohibició de sortir del país i l’obligació de comparèixer periòdicament al jutjat), mentre que els tretze suposats caps de la xarxa van ingressar en presó provisional sense fiança. Els imputen delictes d’estafa, frau de fluïd elèctric, danys causats per incendi, blanqueig de capitals, contra la salut pública, simulació de delicte, tinença il·lícita d’armes i pertinença a grup criminal.

Els advocats que els representen, Carles Monguilod i Joaquim Bech de Careda, ja han anunciat que recorreran la decisió del jutjat. Monguilod argumenta que no hi ha risc de fugida ni risc de reiteració delictiva. I Bech de Careda afegeix que a dins del clan hi ha dues famílies i que una d’elles no està vinculada amb el tràfic d’estupefaents.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li