Nostàlgia fora de context

0
840

Imatges filmades per algun figuerenc amb una càmera de Super8 durant la visita que els Reis d’Espanya van fer a finals dels 70 al Museu Dalí: la Rambla és plena de gent encuriosida que vol saludar els monarques mentre les majorets desfilen i els sardanistes ballen. El to sèpia dels fotogrames i la velocitat de pas de la càmera, els pantalons de campana i les patilles amb moustachos, atorguen al conjunt aquell regust nostàlgic de les filmacions de l’època. De fons, la sintonia del Nodo comença a sonar. El discurs, però, tot i ser amb la veu original del narrador, ha estat remuntat. Ens diuen que la guerra la va guanyar la República i ens presenten un passat paral·lel, que malgrat que mai va existir, aquí cobra vida.
Les imatges han estat tretes fora de context, els records originals, reformulats, i de tot plegat n’ha sortit una nova realitat: la Història de les individualitats.

El Col·lectiu Stalker va guanyar una de les beques Agita amb aquest projecte que es va engegar ara fa un any quan Pere Vilà i Laura Merino van fer una crida popular per recopilar gravacions domèstiques antigues fetes per gent de la ciutat.
Durant aquest lapse de temps van rebre més de 400 minuts d’imatges provinents d’una trentena de persones. Hi havia de tot, des de festes populars a aniversaris o imatges de viatges a la muntanya.
Una amalgama que sotmesa a la mirada dels dos cineastes s’ha acabat convertint en nou peces (al mE presentades com nou instal·l·acions) que volen fer-nos reflexionar sobre com ha canviat al llarg dels anys la nostra relació amb les imatges audiovisuals.
Des d’unes càmeres de Super8 que només disposaven de 3 minuts de bobina, que implicaven uns complicats revelats i projeccions, i amb les que calia tenir uns mínims coneixements d’exposició: factors tots que desembocaven en una selecció acurada de què es filmava i per què es filmava aquesta o aquella cosa -“allò havia de durar tota la vida”-; fins als telèfons mòbils d’avui en dia, que han acabat per banalitzar el fet d’enregistrar imatges. Tothom filma, edita i esborra el que no li agrada. Qualsevol acte és susceptible de ser enregistrat. “Només cal fer una ullada al Youtube per saber de què parlem”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li