Norah Jones obre el Festival de Peralada amb l’atmosfera exclusiva de ‘The Fall’

0
445

La novaiorquesa Norah Jones ha obert el Festival Castell de Peralada presentant els temes del seu darrer àlbum ‘The Fall’ que ha omplert la nit d’un jazz amb tocs de rock i de country. La cantant ha fet esperar quasi una hora al públic que ha exhaurit les entrades (l’ha precedit Sasha Dobson com a telonera) però després d’un ‘merci, bona nit’ en un perfecte català l’auditori s’ha oblidat de l’espera. En un repertori basat principalment en presentar nous temes, la cantant també ha interpretat vells èxits com ‘Come away with me’ o ‘Sunrise’. Amb només 31 anys, la veu excepcional de Norah Jones li han fet vendre 36 milions d’àlbums i arribar al número 1 de les llistes musicals de mig món 

Artista versàtil, Norah Jones ha passat del piano a la guitarra durant un concert que ha durat hora i mitja i que ha captivat als espectadors del festival. Aquesta era la primera vegada que l’artista actuava a les comarques gironines i el públic ha respost.

Al seu darrer àlbum ‘The Fall’, Jones s’endinsa en noves experiències musicals, més enllà de la mescla de jazz i pop que l’han catapultada a la fama mundial. Amb ‘The Fall’, Jones s’atreveix amb ritmes més intensos, que acompanya amb els acords d’una guitarra, i alguns sons més moderns.

Parlar de Norah Jones és parlar de talent. D’ençà que la cantant novaiorquesa va irrompre a escena ara fa vuit anys, la seva estela no ha deixat de fer-se gran. Amb el seu primer treball, ‘Come away with me’, Jones va vendre set milions de còpies i es va convertir en el nom propi dels Grammy 2003. De fet, de les deu estatuetes que acumula per tots els seus treballs, set les va rebre en aquella gala.

Més endavant, van arribar dos nous àlbums, ‘Feels like home’ (2004) i ‘Not too late’ (2007). Amb tots ells, Norah Jones va marcar estil, amb una música que mescla jazz i pop, impregnada de la seva inspiració com a pianista, compositora i artista.

Aquest vespre, la cantant novaiorquesa ha arribat a l’escenari de Peralada dins la gira de presentació del seu quart disc, ‘The Fall’ (2009). Amb totes les entrades exhaurides, el concert de Jones ha servit per obrir un dels festivals de referència de la Costa Brava. Un a un, Jones ha anat regalant al públic els temes del seu darrer disc, amb el qual ha volgut prendre una nova direcció i apostar per noves experiències.

I és que amb ‘The Fall’, Jones ha fet un àlbum diferent a tots els anteriors. S’ha envoltat de nous co·laboradors, ha escollit una nova banda i ha impregnat les cançons de ritmes més intensos. A més, un altre canvi evident és que, amb aquest àlbum, Jones també acompanya la seva veu vellutada amb els acords d’una guitarra.

El concert de Peralada s’emmarca dins la gira de presentació d’aquest quart disc, que al llarg de l’estiu portarà la cantant novaiorquesa arreu d’Europa. A més de l’Alt Empordà, Norah Jones farà arribar els temes del seu darrer àlbum a escenaris de França (Vienne), Mònaco (Montecarlo), Alemanya (Loerrach) i Itàlia (Milà, Roma i Venècia).

Des del seu debut l’any 2002, Norah Jones ha venut 36 milions d’àlbums i ha arribat a situar-se al capdamunt de les llistes musicals de mig món. Des del 2007, Jones ha col·laborat amb artistes de l’alçada d’Herbie Hanckock, Talib Kweli, Q-Tip o Irma Thomas. Ha posat veu a diverses bandes sonores i també ha protagonitzat, al costat de l’actor Jude Law, la pel·lícula ‘My Blueberry Nights’ (film que l’any 2007 va obrir el Festival de Canes).

Norah Jones va néixer a Nova York el 30 de març del 1979. Filla del virtuós del sitar Ravi Shankar, als quatre anys es trasllada a Dallas i durant la seva joventut escolta clàssics del blues i del jazz com Billie Holiday, Etta James, Aretha Franklin o Ray Charles. Artistes, tots ells, que més endavant influiran en els seus treballs i que li donaran l’estil inconfusible que l’ha caracteritzada durant els darrers anys.

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li