Només volen la foto

0
1337

Trepitjar els barris dels voltants de Figueres et descobreix la distància entre el discurs oficial i la realitat social. La realitat dels ciutadans que viuen en els barris dista molt dels missatges optimistes llançats per l’alcaldessa i el vicepresident de Figueres. Trepitjar els barris mostra que el seu projecte de ciutat ha fracassat i ha traçat fronteres invisibles entre ciutadans de primera i segona. Quan parles amb els veïns dels barris oblidats: Culubret, Zona Nord-oest, Marca de l’Ham, Horta Capallera, Olivar Gran, Sant Josep, Ral·li Sud, Creu de la Mà o qualsevol altre, t’adones que comparteixen problemàtiques comunes i la seva descreença amb aquest govern creix.

Els veïns, quan els coneixes una mica, et diuen que «ens sentim ignorats i oblidats per aquest Ajuntament». Han vist com malgrat el vicealcalde i els seus esforços l’Ajuntament ha reduït les inversions, no ajuda que es mantingui el comerç de proximitat, molts dels carrers i places s’han degradat, l’ocupació il·legal augmenta, els habitatges perden valor, la inseguretat creix i l’incivisme s’ensenyoreix de les àrees comunes. Els barris on viuen han perdut qualitat de vida any rere any sense que les seves queixes hagin estat escoltades.

En alguns barris la situació ja ha aconseguit un punt límit i els veïns estan en peu de guerra, amb tota la raó. Talls diaris del subministrament de llum aboquen centenars de veïns a unes condicions insuportables; festes il·legals i sorolls fins a altes hores de la matinada; tràfic de drogues i consum de substàncies estupefaents a la via pública; okupes ensenyorint-se d’urbanitzacions i amenaces a la convivència; desaparició del comerç de proximitat; joves amb dificultats d’emancipació, accés a l’habitatge i al món laboral; famílies a les quals els costa un gran esforç arribar a final de mes i estan ofegades pels impostos. Diverses mobilitzacions veïnals han visibilitzat aquest problema enfront d’un govern d’ERC i PSC immòbil, que només es mou per la proximitat de les eleccions.

«Què fan l’alcaldessa i el vicealcalde?», es pregunten. Veïns farts d’un oblit i abandonament institucional inacceptable. Alcaldessa i vicealcalde han d’assumir la responsabilitat que tenen en aquesta problemàtica, no poden donar l’esquena als barris. No poden únicament anar a fer-se una foto o un vídeo per pujar a les xarxes socials. No poden continuar augmentant la bretxa entre el centre i els barris, que són la font de vida de la nostra ciutat. No poden continuar amb les paraules i la demagògia.

És l’hora dels barris. Els veïns s’organitzen i responen amb contundència. L’Ajuntament és l’administració més propera i la que té una enorme responsabilitat a posar solucions. Els liberals de Ciutadans ens hem involucrat i compromès per fer costat els veïns en la seva lluita per millorar les seves condicions de vida. Plantem cara, des dels carrers i places, a un govern sord a les demandes veïnals. Plantem cara a un govern d’ERC i PSC, l’alcaldessa i el vicealcalde, els quals fan grans esforços per comprar i corrompre institucionalment el teixit associatiu, quan no desmantellar-lo directament. Ho fan a base de subvencions teledirigides, de promoure xarxes clientelars i promeses electorals a canvi de suport als seus partits polítics. Així és com aquest govern i els anteriors destrueixen els moviments veïnals i les lluites compartides per la defensa de barris dignes.

Els liberals tenim la força, la determinació i la veu per guanyar aquesta batalla. Els veïns estan farts de l’abandonament i oblit dels barris. Venen temps de lluita, de reivindicacions. És l’hora dels barris, l’hora de rebel·lar-se i els de Ciutadans estem decidits a batallar per això al costat dels veïns.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li