Només una de cada deu revistes que hi ha al quiosc estan escrites en català

0
462

Només una de cada deu revistes que es troben en un quiosc de qualsevol ciutat de Catalunya està escrita en català, segons dades de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC). El vicepresident de l’entitat, Àngel Madrià, ressalta que aquesta proporció ‘és impensable que es doni en qualsevol país normalitzat’. Amb la voluntat de capgirar aquesta tendència i fer més incís en quioscos i llibreries, l’APPEC ha muntat aquests dies un megaquiosc itinerant a la Rambla de Figueres. S’hi exposen més d’un centenar de publicacions d’informació general i especialitzada escrites en català ‘per fomentar-ne la venda’, indica Madrià.

L’APPEC compta actualment amb 150 publicacions adherides, tant d’informació general com especialitzada i de diferents periodicitats. Segons concreta el vicepresident de l’associació, ‘hem de pensar que un número de revistes com aquest que s’escriguin en una llengua que s’ha minoritzat tant com la nostra és un cas únic al món’.

En conjunt, aquestes publicacions representen una tirada de 300.000 revistes i tenen un milió de lectors. Les revistes adherides a l’APPEC són de pagament, i es poden adquirir a quioscos i llibreries. Però a l’hora d’anar-les a comprar, Àngel Madrià explica que només cal fer una ullada per adonar-se que ‘el país encara no està normalitzat amb la distribució i la venda de les seves publicacions’.

I és que, segons posa de manifest l’associació, només una de cada deu revistes que es poden trobar en un quiosc és en català. ‘Aquesta proporció de només el 10% és impensable en qualsevol país normalitzat; pensem que, per exemple, anéssim a Alemanya i ens trobéssim amb que la majoria de revistes no estiguessin escrites en alemany’, indica.

Per capgirar aquesta tendència, i fer incís en els ciutadans, els quioscos i les llibreries, l’APPEC ha muntat aquests dies un megaquiosc a la Rambla de Figueres. La iniciativa, que es coneix amb el nom de ‘Quiosc.cat’ -abans, Supermercat de revistes- s’estarà a la ciutat fins aquest diumenge, i s’emmarca dins els actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana.

Dins la carpa que engloba el ‘Quiosc.cat’, els visitants podran llegir les diferents publicacions -penjades en revisters-, saber quines són les últimes novetats, i comprar-les o subscriure-s’hi. A més, la iniciativa ofereix descomptes del 50%, promocions 1+1 o lots de revistes de regal.

A part del megaquiosc, també tindran lloc altres activitats complementàries, com ara un espectacle de màgia, un tast de garnatxes de l’Empordà, un espectacle infantil o una visita guiada a la capital de l’Alt Empordà. Després de Figueres, Àngel Madrià concreta que el ‘Quiosc.cat’ es desplaçarà fins a Cerdanyola del Vallès, a les Illes Balears, i també arribarà fins a València o Perpinyà.

L’APPEC va néixer l’any 1983 i actualment aplega 150 publicacions escrites en català de més de trenta temàtiques. Les primeres 25 revistes de l’APPEC compten 500.000 lectors mensuals (segons es desprèn del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura).

Aquests darrers anys, l’APPEC ha impulsat projectes per augmentar la presència de les revistes associades als quioscos, biblioteques, llibreries i a la xarxa electrònica. En aquest sentit, durant l’últim any, l’APPEC ha apostat amb força perquè les revistes associades combinin l’edició en paper amb una edició digital. A partir d’aquest 2009 l’APPEC agrupa els diferents projectes vinculats a la promoció i distribució de les revistes sota l’única marca de ‘Quiosc.cat’ i s’ha convertit en el primer grup de comunicació escrita en català.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li