No fem volar coloms!

0
831

Aquests dies he llegit que hi ha gent que pensa que apostar pel talent, planificar estratègicament, i diversificar les possibilitats econòmiques de la nostra comarca és «fer volar coloms», que la fórmula és «turisme i comerç».

El dret al futur de la nostra ciutat no el poden liderar els gestors fracassats de les herències de la Figueres de sempre, perquè són ells els responsables d’un model de ciutat que només ha beneficiat a uns, i va deixant les persones treballadores i les classes mitjanes en el bloc dels que decideixen marxar, en el bloc de valents i valentes que es resisteixen o en el bloc de les persones en risc de pobresa.

Un mercat de treball poc diversificat, marcat per l’estacionalitat, la manca de lideratges i de visió estratègica, en un context de precrisi on els diners fàcils sempre van vinculats a l’economia submergida, les indústries (ja que per facturació ho són) de la prostitució i les drogues han de ser un revulsiu per fugir de solucions màgiques lligades a receptes clàssiques, ofertes pels hereus que ens han portat i volen seguir portant-nos al desastre.

Aquests dies he parlat amb molts joves de la ciutat plens d’il·lusions i ganes de canviar, no només la ciutat, sinó el país i el món, joves amb ànsies d’oportunitats per fer-ho. Un d’aquests joves és en Javi Martín, un geògraf a les portes de llegir la seva tesi doctoral, un jove brillant, especialitzat en els fons transfronterers europeus (dels que ni la ciutat ni la comarca no n’ha tret tot el que podia treure.). Escoltar el doctorand Martín és aprendre i començar a pensar en les asimetries d’un eurodistricte, en les portes obertes per construir una economia diversificada, lluny del monocultiu. Això no vol dir que els sectors vinculats al turisme i el comerç no siguin vitals per l’economia comarcal i de la ciutat, però està clar que si no apostem per ampliar i diversificar l’oferta econòmica, aquests sectors perden força i van perdent pes i competitivitat. Només cal observar els indicadors i parlar amb ells.

No fem volar coloms! Sí, una afirmació contundent a apostar per reactivar projectes com la sala Edison (espai comercial, pàrquing -gratuït-, pisos assistits, hotel…). Som els primers que vam parlar obertament del tema sense complexos, però amb la responsabilitat que vol dir gestionar els interessos de tots (no d’uns pocs o dels de sempre), però no ens quedem en models de llums curtes, treballem per una ciutat i una comarca capaç de sumar en benefici de tots. Les inversions privades i públiques han d’anar coordinades per millorar el benestar de les persones i la qualitat de vida de tots plegats.

Tenim dret al futur, persones joves molt preparades, experiència i un territori amb tots els vents a favor.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li