No estem soles

0
1139

La comarca reivindica la jornada del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència envers les Dones amb activitats i propostes que abracen tots els àmbits


Figueres, Llançà, Roses, Portbou, l’Escala, Sant Pere Pescador, Viladamat… I tants altres municipis de l’Alt Empordà es van aixecar una vegada més per dir prou. Prou de violència masclista. Front comú de la comarca més enllà del 25-N amb una setmana plena de xerrades, conferències, lectures de manifestos, tallers, concerts, espectacles i un munt d’accions reivindicatives a favor dels drets de les dones. Una jornada pensada per «emfatitzar totes les accions, individuals i comunitàries, que són fonamentals per erradicar les violències masclistes. Les accions que constitueixen una font de suport i resiliència per a les supervivents, les que demostren compromís, implicació, coratge i ètica, i les que acompanyen des de l’autodeterminació i que fan sentir les supervivents que ‘no estan soles’, abans, durant i després de qualsevol agressió masclista».

Una lluita que continua més enllà del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, tal com destacaven els manifestos llegits en bona part de la comarca «volem que totes les accions i tots els actes al voltant d’aquesta data s’estenguin a cada dia de l’any. La lluita per una vida lliure de violències ha de ser diària».

SUPORT. A banda de les institucions creades específicament per donar resposta la violència masclista, i suport a les víctimes com el Servei d’informació i atenció a les dones (SIAD), cada vegada hi ha més moviments i entitats que preparen activitats per reivindicar els drets en favor de les dones. A Figueres es va presentar el projecte «Brodant les violències», que aglutina un grup de voluntàries que utilitzen aquesta tècnica per estampar frases o dibuixos per conscienciar.

SENSIBILITZACIÓ. Una altra vessant de les iniciatives és fer reflexionar i conscienciar la societat. El divendres a la tarda a l’Escala van oferir una xerrada de sensibilització sobre violències masclistes, a càrrec de La Nut, anomenada «Desmuntant mites, visibilitzant les violències masclistes». La intenció d’aquesta proposta era «anar conscienciant la societat, i especialment als joves, d’aquesta realitat que ens afecta a tots i que aquest problema s’ha de visibilitzar i erradicar», segons paraules de la segona tinent d’alcalde i coordinadora de l’àrea de Desenvolupament Econòmic i Cultural del municipi, Marta Rodeja.

Una proposta semblant a la que s’havia produït el dia anterior a Portbou, on dues noies que havien patit violència masclista van fer una xerrada explicant el seu cas. També hi va haver una xerrada a càrrec de Carla Ferrusola anomenada «La violència Obstètrica. Empoderament Femení», al teatre Municipal de Roses. Aquesta va ser una de les poques activitats que no es varen haver d’ajornar a causa de la meteorologia a la vila, on van quedar suspeses les activitats del programa de joventut que s’han ajornat fins al pròxim 10 de desembre.

VISIBILITZACIÓ. A banda dels ajuntaments, també hi va haver lectura del manifest al Consell Comarcal, on la seva presidenta Sònia Martínez ha definit la igualtat de gènere com «una prioritat, una qüestió de justícia social. Les dones estem excloses de manera sistemàtica en l’espai públic, però també en el privat, per això és necessari treballar tots plegats, fent xarxa, per construir una societat més justa». A més a més, l’ens ha difós a través de les seves xarxes socials vídeos on es mostren situacions de flagrant violència masclista que s’haurien de denunciar en cas de detecció.

NOU ÀMBIT DE VIOLÈNCIA. La digitalització és avui en dia part de la nostra vida, i lamentablement no s’ha escapat de la violència masclista. Però també es pot utilitzar per a tot el contrari, i que esdevingui un instrument de suport mutu i de sororitat. Ben treballades, les xarxes socials poden esdevenir un canal de denúncia i de visibilització de moltes formes de violència masclista. Per això, segons asseguren al manifest «cal potenciar les xarxes socials amb perspectiva feminista, perquè esdevinguin també instruments de conscienciació i supervivència dins el sistema patriarcal».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li