No acabar amb l’ocupació és un ‘efecte crida’

0
1374

Des de Ciutadans tenim molt clar que l’ocupació d’habitatges és un acte il·legal. Des dels poders públics hem d’actuar en defensa de la llei i la propietat privada. Hem de ser especialment actius des dels ajuntaments perquè som l’administració més propera als ciutadans i hem de poder oferir respostes immediates a un fenomen que ens està perjudicant tant a tots. L’ocupació converteix la vida de molts propietaris i veïns en un malson, degrada la convivència, genera tensions; ho veiem cada dia als nostres carrers i també en els mitjans de comunicació. Els propietaris i els veïns es converteixen en víctimes dels ocupes. Davant de l’ocupació, actuació.

Realment creus que el Goern de Figueres actuarà per combatre l’ocupació il·legal quan el responsable de l’àrea d’habitatge és el Sr. Jose Castellón, representant de la CUP? Evidentment i lamentablement, sabem la resposta: no. El Sr. Castellón va votar en contra de la proposta de Ciutadans per defensar als veïns i els legítims propietaris davant de l’ocupació il·legal. Es va negar que l’Ajuntament creés una oficina on els veïns afectats per l’ocupació il·legal poguessin denunciar problemes d’inseguretat i convivència, no vol elaborar un pla contra l’ocupació il·legal per retornar els immobles ocupats als seus legítims propietaris ni reforçar la presència policial i el patrullatge preventiu en àrees sensibles. També es nega que es realitzi un cens d’habitatges ocupats perquè puguem realitzar un seguiment i es puguin instruir els expedients administratius oportuns, i tampoc vol que promoguin les reformes legals necessàries per defensar la propietat privada i lluitar contra l’ocupació.

No ens sorprèn aquesta negativa del Sr. Castellón perquè Arran, els cadells de la CUP, tenen publicat un manual d’ocupació on aconsellen com triar l’habitatge, burlar la policia i canviar panys o expliquen la manera de punxar l’aigua i la llum. Vaja, que en comptes de defensar els veïns i legítims propietaris, expliquen com usurpar un habitatge.

L’ocupació il·legal no pot ser una alternativa per atendre una necessitat residencial de persones vulnerables o en risc d’exclusió social. Des de les administracions s’han d’impulsar polítiques actives per facilitar l’accés a l’habitatge social. Són precisament aquestes polítiques les grans absents a Figueres, tant del Govern actual com dels anteriors. Aquest Govern comet així dos importants errors. D’una banda, es mostra comprensiu amb l’ocupació il·legal, i de l’altra, no impulsa un autèntic programa polític en matèria d’habitatge. El resultat és una cronificació dels problemes que no aporta solucions ni als propietaris, ni als veïns, ni a les persones vulnerables que necessiten accedir a un habitatge social.

El Govern posarà mil excuses per no abordar aquest tema (aquestes són les conseqüències de no tenir cap projecte de ciutat), excuses que ja coneixem i passaran per dir que no tenen competències, que aquest és un problema global, que no s’ha de sobredimensionar bla, bla, bla. Però el cas és que realment és un problema greu. No ho seria si a Figueres no hi hagués habitatges ocupats però és que n’hi ha, i no un, ni dos, ni tres… Per tant, sí, és un problema, i greu. Entre altres coses perquè enmig d’aquest fenomen hi apareixen també màfies que es guanyen la vida violant la propietat privada o bé usurpant l’habitatge i realitzant activitats il·legals al seu interior. El Govern de Figueres ha triat la via fàcil, espolsar-se responsabilitats i dir que no és cosa seva. Però sí que ho és. I tant que ho és! I ho és perquè afecta veïns de Figueres en particular –els que no poden accedir al seu habitatge i els que tenen molèsties provocades pels ocupes– i ho és perquè afecta Figueres en general. La impunitat, el fet de voler minimitzar-ho i fer veure que no passa res, és un efecte crida. I és exactament això el que està passant.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li