Netejaran l’abocador de Can Català per recuperar el camí natural de les Termes

0
964

Els ajuntaments de l’Escala i Torroella de Montgrí col·laboraran en el projecte que afecta els seus termes municipals


 

La Diputació de Girona i l’Obra Social ‘la Caixa’, amb la col·laboració dels ajuntaments de l’Escala i de Torroella de Montgrí, han començat els treballs per restaurar l’abocador de Can Català, ubicat al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. L’objectiu és recuperar una antiga zona d’extracció de sorres que durant els anys setanta es va utilitzar com a abocador de runes.

A grans trets, les actuacions permetran eliminar una part de la runa, restablir els sistemes naturals, crear les condicions òptimes per potenciar-hi la flora i la fauna autòctones, i tornar a donar un ús social a l’espai. En aquest sentit, es recuperarà un camí històric que hi havia entre els termes municipals de l’Escala i Torroella de Montgrí. La primera fase d’execució del projecte té un pressupost total de 64.000 euros.

RETORN ALS ORÍGENS. En termes més concrets, la restauració dels sistemes naturals inclou la retirada física de les acumulacions de runa i residus que hi havia a la zona, i la creació de noves rampes. També preveu erradicar les espècies de flora exòtica, sembrar gramínies per evitar processos erosius, naturalitzar l’espai amb la creació de nous hàbitats, plantar-hi arbrat i arbusts propis de la zona, i desbrossar la vegetació per potenciar l’estrat arbustiu.

CAMÍ HISTÒRIC. El camí dels Termes és un sender històric que enllaça cala Montgó i el Mas Puig. Actua de línia divisòria entre els termes municipals de l’Escala i Torroella, i entre les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà. I té un elevat interès paisatgístic, arquitectònic (per la presència de parets de pedra seca) i natural (sobretot per la presència de flora singular i d’interès).

Durant els anys noranta ja es va recuperar part del traçat del camí dels Termes, entre el Mas Puig i el carrer dels Cossis. S’hi van reconstruir parets de pedra seca que s’havien deteriorat pel pas del temps a causa del recobriment de la vegetació i per l’extracció de pedres que es van aprofitar per a la construcció.

Al tram final, que transcorre per la zona de Can Català, també s’hi va obrir un traçat provisional. Però no corresponia al recorregut originari perquè la presència de desnivells i de talussos i l’orografia irregular provocada pels diferents abocaments no ho permetien. Aquesta primera intervenció va permetre recuperar un tram de camí que s’ha utilitzat molt per a passejades, senderisme i bicicletes.

NOU TRAÇAT. L’obertura i la consolidació d’un nou tram representa l’eliminació de l’actual traçat i l’obertura d’un de nou, amb el mateix recorregut que l’original. El projecte inclou la construcció de diferents trams de murs de pedra seca, la delimitació del camí amb pedres, la creació d’una petita zona d’estada i la plantació d’arbrat per tal de dotar l’espai de punts d’ombra. També es preveu instal·lar-hi un plafó informatiu i banderoles indicatives. I les actuacions es complementaran amb la neteja del gual que travessa la pista forestal del Milà, la col·locació d’elements vegetals per tancar els diferents corriols que s’endinsen per les finques adjacents i el tancament per evitar l’aparcament de vehicles a la zona de dunes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li