Netejant platges, granet a granet

0
1717

Fa un any i mig que un grup de voluntaris neteja les platges de Llançà cada mes. Ja han passat per totes, i ara repetiran


 

Anar netejant les platges de Llançà durant tot l’any i conscienciar la població de la importància que té respectar l’entorn. Aquest és l’objectiu de Platges Netes, l’Associació Llançanenca per a la Defensa del Litoral. El seu secretari, Jesús Blanco, explica que són un grup d’amics amb un professor d’anglès comú que es van fundar ara fa un any i mig. De fet, un comentari d’aquest professor, amic d’en Jesús, va ser el detonant de l’entitat. Es tracta d’un aficionat a l’snorkelling que viu al costat del camí de ronda i que sovint comentava a en Jesús que el fons marí està força brut. I arran d’aquesta crítica, davant la dificultat de netejar el fons marí, van decidir crear aquesta associació.

Això va ser el gener del 2016, i d’aleshores ençà ja han fet tota la volta al litoral llançanenc (des de la platja de Canyelles, que és la primera del terme municipal per la banda nord, fins al Cau del Llop, que és l’última pel sud), i la platja del Port l’han netejat tres cops. Amb l’ajuda de diversos voluntaris (cada vegada són uns 10 o 15), es troben l’últim diumenge de cada mes per netejar la sorra de brutícia i tot el que hi pugui haver. Durant els mesos d’estiu han fet un parèntesi de les neteges, ja que molts dels voluntaris treballen en el sector turístic i és difícil que tinguin els diumenges lliures, però això no ha aturat l’activitat de l’associació (que compta amb el suport de l’Ajuntament de Llançà). Entre altres accions, per exemple, han repartit cendrers a les mateixes platges que després netegen per conscienciar la gent i reduir la brossa.

Entre els voluntaris, hi ha gent del poble de tota la vida, però també estrangers que viuen a Llançà o alt-empordanesos d’altres municipis. En Jesús admet que de moment “som pocs voluntaris, perquè a la gent li costa molt”, però està satisfet perquè “ho anem fent, fent pinya granet a granet”. De fet, assegura que des que van començar fins ara ja han notat que les deixalles han anat disminuint, però també està convençut que l’últim diumenge d’aquest mes de setembre, quan reprenguin les neteges, hi trobaran molta més brutícia, fruit de l’incivisme d’alguns turistes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li