Netejant platges, granet a granet

0
589

Fa un any i mig que un grup de voluntaris neteja les platges de Llançà cada mes. Ja han passat per totes, i ara repetiran


 

Anar netejant les platges de Llançà durant tot l’any i conscienciar la poblaciĂł de la importĂ ncia que tĂ© respectar l’entorn. Aquest Ă©s l’objectiu de Platges Netes, l’AssociaciĂł Llançanenca per a la Defensa del Litoral. El seu secretari, JesĂșs Blanco, explica que sĂłn un grup d’amics amb un professor d’anglĂšs comĂș que es van fundar ara fa un any i mig. De fet, un comentari d’aquest professor, amic d’en JesĂșs, va ser el detonant de l’entitat. Es tracta d’un aficionat a l’snorkelling que viu al costat del camĂ­ de ronda i que sovint comentava a en JesĂșs que el fons marĂ­ estĂ  força brut. I arran d’aquesta crĂ­tica, davant la dificultat de netejar el fons marĂ­, van decidir crear aquesta associaciĂł.

AixĂČ va ser el gener del 2016, i d’aleshores ençà ja han fet tota la volta al litoral llançanenc (des de la platja de Canyelles, que Ă©s la primera del terme municipal per la banda nord, fins al Cau del Llop, que Ă©s l’Ășltima pel sud), i la platja del Port l’han netejat tres cops. Amb l’ajuda de diversos voluntaris (cada vegada sĂłn uns 10 o 15), es troben l’Ășltim diumenge de cada mes per netejar la sorra de brutĂ­cia i tot el que hi pugui haver. Durant els mesos d’estiu han fet un parĂšntesi de les neteges, ja que molts dels voluntaris treballen en el sector turĂ­stic i Ă©s difĂ­cil que tinguin els diumenges lliures, perĂČ aixĂČ no ha aturat l’activitat de l’associaciĂł (que compta amb el suport de l’Ajuntament de Llançà). Entre altres accions, per exemple, han repartit cendrers a les mateixes platges que desprĂ©s netegen per conscienciar la gent i reduir la brossa.

Entre els voluntaris, hi ha gent del poble de tota la vida, perĂČ tambĂ© estrangers que viuen a Llançà o alt-empordanesos d’altres municipis. En JesĂșs admet que de moment “som pocs voluntaris, perquĂš a la gent li costa molt”, perĂČ estĂ  satisfet perquĂš “ho anem fent, fent pinya granet a granet”. De fet, assegura que des que van començar fins ara ja han notat que les deixalles han anat disminuint, perĂČ tambĂ© estĂ  convençut que l’Ășltim diumenge d’aquest mes de setembre, quan reprenguin les neteges, hi trobaran molta mĂ©s brutĂ­cia, fruit de l’incivisme d’alguns turistes.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz