Neix Spècula, l’editorial independent de ficció especulativa escrita en català

0
2208

El projecte està impulsat des de Llibres del Delicte i té com a director editorial l’escriptor figuerenc Jordi Casals


El gènere fantàstic en català té un nou aliat: Spècula. Aquest és el nom de l’editorial, promoguda des de Llibres del Delicte i liderada per l’escriptor figuerenc Jordi Casals, que n’és el director editorial. Un projecte tripulat, doncs, des de l’Alt Empordà i que neix amb la voluntat de publicar llibres diferents. Sota el paraigua de la ficció especulativa, hi tenen cabuda diverses sensibilitats i estils: des de la ciència-ficció pura, les distòpies i les ucronies, fins a la fantasia més moderna, passant pel terror sobrenatural intens i suggeridor o tot tipus d’hibridacions entre subgèneres.

La planificació editorial de Spècula contempla la publicació de quatre títols anuals. «Cuidem molt cada llibre. Estan molt ben editats: portada, text, autor, promoció… Fent càlculs ràpids, surten tres mesos per cada llibre. És un temps adient», detalla Casals. La idea, doncs, es vetllar molt per cada volum, tot i que això suposi ajornar «títols de molta qualitat literària», puntualitza. De moment, ja es compta amb els tres primers llibres: Les causes invisibles, de Jaume Valor, que s’ha publicat a finals de setembre, Mare, d’Isabel del Río, previst per a finals d’aquets mes, i Els fils del mar, d’Inés Macpherson, que apareixerà al febrer de 2023.

L’ARRENCADA. El camí comença amb bon peu. Aquest cap de setmana han fet la presentació a la llibreria Gigamesh, i han estat al Festival de Sitges i l’Eurosteamcon Barcelona. Casal valora molt positivament aquest inici: «La posada en escena es va fer amb els tres autors i l’Àlex Santaló, que n’és l’il·lustrador. Estem agafant molt bona onda editors i autors, i això es una cosa una mica atípica. És com si fóssim de la mateixa banda». Aquesta sintonia sembla que també s’estén dins del món literari. Les causes invisibles està tenint una molt bona distribució. Actualment, a banda de la pàgina web oficial de l’editorial, specula.cat, ja es pot trobar a llibreries com la Bookman o l’Edison de Figueres.

EL BOOM DEL GÈNERE. Tot i que ja es podien trobar llibres en diferents editorials, o bé editats directament en català o provinents de traduccions de textos d’autors estrangers, la literatura fantàstica catalana està clarament en alça. Casals ho atribueix a diversos factors: «La normalització del català, i també del gènere fantàstic, que ja s’ha tret el complex de l’“l’aneguet lleig” de l’alta literatura. La gent ja va més enllà. Un altre factor important és que la generació que llegia còmics, novel·les de terror…, som els que comprem i consumim allò amb què hem crescut, que és el fantàstic. També festivals com el 42 o el Saló del Còmic de Barcelona tenen molt d’èxit, i també algunes sèries que surten dels llibres, com Joc de Trons o Lost».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li