Navegar sense lĂ­mits

0
577

El GEN Roses ha iniciat el programa Vela Inclusiva, dirigit a persones amb diversitat funcional


La immensitat del mar no només té un sentit tangible. Des d’aquest mes d’octubre el GEN Roses aporta el seu gra de sorra perquè aquest concepte adquireixi, també, un significat més metafòric. Ho assoleix a través del programa Vela Inclusiva en Família, una iniciativa impulsada per la Federació Catalana de Vela i la Secretaria General de l’Esport que té com a objectiu cabdal fomentar la popularització, l’aproximació i la promoció a l’esport de la vela entre les persones amb diversitat funcional i les seves famílies.

De fet, el projecte va néixer el 2017 i, a partir d’aquí, es van anar desenvolupant diverses proves pilot en alguns punts de Catalunya per tal de determinar la seva implementació, que finalment s’ha consolidat aquest 2020. A Roses, concretament, hi hauria d’haver arribat a la primavera, però la Covid va obligar a posposar-ho a la tardor, quan està assolint de moment una acceptació «esplèndida», tal com assenyala el director tècnic del GEN, David Miralta.

RESULTATS RECÍPROCS. En certa manera, l’arribada d’aquesta activitat al club empordanès esdevé una nova branca per acabar de bastir el seu projecte social Tothom Pot Navegar (TPN), que apropa la vela a col·lectius que difícilment hi tindrien accés, amb el focus posat a persones amb risc d’exclusió social.

En concret, el curs es divideix en dos grups de sis persones, i a cada grup hi ha tres persones amb diversitat funcional i un familiar que no té la funció d’acompanyar-lo, sinó també de gaudir de la vela i del vessant formatiu. En total, l’activitat es divideix en vuit sessions de tres hores cadascuna, que es realitzen els caps de setmana: un grup dissabte i l’altre, diumenge. «Hi aprenen el que és navegar, l’objectiu és que obtinguin un nivell bàsic d’embarcació: tenir l’autonomia suficient per poder portar una embarcació amb condicions normals de vent», apunta Miralta.

Segons el director tècnic, un dels grans valors afegits d’aquesta activitat, més enllà d’apropar un esport com la vela als protagonistes, és el caràcter heterogeni del grup. «Tenim persones amb una gran dependència i altres que no en tenen tant, i això és bo perquè aquest ventall divers enriqueix les sessions», diu. «La satisfacció és recíproca, ells n’estan encantats i per als monitors és una gran experiència, hi ha una gran càrrega emocional. A més, no cada dia es pot sortir al mar a navegar, i menys aquestes persones, que malauradament no disposen de moltes activitats així», afegeix abans d’il·lustrar aquesta empenta dels esportistes del programa Vela Inclusiva amb un exemple ben concís: «Sovint els trobem a la porta de les nostres instal·lacions esperant que comenci l’activitat, i quan els diem que cal veure com avança el temps per tirar-ho endavant, per saber si farà fred, per exemple, responen que no en tenen pas, de fred. I quan la fred no et preocupa, això demostra que hi ha moltes ganes de començar l’activitat».

MÉS ENLLÀ DE LA COMPETICIÓ. El mateix Miralta recorda que, com a club esportiu, els estatuts deixen ben clar que estan sota el paraigua d’un esport enfocat a la competició, però subratlla que també hi ha d’haver una «obligació moral»: «L’esport, sense uns bons costums i hàbits, no té cap sentit. Tenir projectes d’aquesta mena ha de ser una obligació, a mi no em val un resultat esportiu a qualsevol preu. Un gran resultat esportiu ha d’anar acompanyat de ser una gran persona; tenir un gran esportista implica bastant més que tenir un simple resultat esportiu».

En aquest punt, precisament, el director tècnic reitera la reciprocitat d’aquestes iniciatives: «El mateix monitor o entrenador, quan el col·loques en una activitat com aquesta, s’enriqueix de tal manera que se li està donant una professionalitat molt més gran». «Poder fer aquest servei i ajudar d’aquesta manera és impagable, inquantificable», agrega.

LA CONTINUÏTAT. Amb la mirada de reüll mirant la situació pandèmica, des del GEN Roses desitgen que la Vela Inclusiva pugui «seguir durant molt temps» a l’entitat. Segons Miralta, ha de ser un eix important del projecte TPN, i atès que es troba aixoplugada pel conveni de la Federació i la Secretaria General de l’Esport, brinda «una oportunitat espectacular per fer-la forta».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li