Narcosolució, a Figueres

0
859

Els Mossos d’Esquadra traslladen a Figueres i a Girona tota la droga que comissen a la Regió Policial. L’aboquen en dos contenidors específics i la destrueixen en pocs dies


Els Mossos d’Esquadra i els jutges han posat fi al problema de la marihuana que s’acumulava a les comissaries gironines, i que generava problemes per la forta olor que desprenia. Ara, tota la droga comissada arreu de la Regió es diposita en dos contenidors, situats a Figueres i a Girona, i se n’accelera la destrucció en pocs dies.

A la demarcació, les plantacions de cànnabis no han parat de créixer. L’any passat els Mossos van comissar fins a 28.115 plantes, un 83,2% més que l’anterior. I la proliferació ha sigut especialment intensa a l’Alt Empordà, sobretot per la proximitat amb la frontera (a França la droga es pot vendre molt més cara).
“És un negoci molt lucratiu i, a diferència d’altres il·lícits, muntar un cultiu és relativament fàcil”, explica el cap de la Regió Policial, el comissari Josep Milan. A això cal sumar-hi el fet que, sovint, aquells que planten marihuana ho fan aprofitant naus, magatzems o habitatges en desús. I que punxen la llum per aconseguir l’electricitat que els cal per fer funcionar els aparells que afavoreixen el creixement dels cabdells. “Cada planta de marihuana, al llarg de la seva vida, pot arribar a donar fins a 1.000 euros de benefici”, precisa el comissari. I només una sola llavor ja pot valer uns vuit euros. A més, el cultiu en sí, si inclou altres delictes associats, només porta aparellades penes de fins a dos anys de presó.

FI D’UN PROBLEMA. En els últims mesos, la lluita contra aquests cultius havia provocat problemes a les comissaries, perquè allà era on es guardaven els comissos. En alguns casos, la marihuana s’hi estava durant setmanes, amb les consegüents molèsties que provocava als agents i als ciutadans. A més, cada cop que es desmantellava una plantació, tots els aparells associats també hi anaven a parar, a l’espera que el jutge n’ordenés la destrucció. Ara, però, els departaments d’Interior i de Justícia han fet front comú per posar fi a la problemàtica. D’entrada, tota la droga que es comissa a les comarques gironines va a parar als dos contenidors, un dels quals està a Figueres i l’altre, a les dependències que els ARRO tenen a Mas Xirgu de Girona. “I la marihuana només s’està a comissaria per fer-ne el triatge i posar-la en caixes”, indica el comissari.

Paral·lelament, els Mossos es coordinen amb jutges i fiscals per accelerar la destrucció del cànnabis. Es fan les analítiques corresponents de la droga al laboratori, allà se’n preserva aquella part que servirà de prova per al judici i, quan arriba el vistiplau del jutge, tota la resta es destrueix. “Això ens permet tancar el cercle”, diu Milan, que destaca: “Hem avançat molt amb totes les causes que estan obertes i tenim poques quantitats dipositades; això està molt al dia. Per tant, tenim els instruments perquè la droga es destrueixi de manera molt ràpida”, indica el cap de la Regió Policial. I aquesta dinàmica no serveix només per a les plantacions, sinó també per aquells comissos administratius (en què els denunciats porten l’haixix o la marihuana al damunt).

PRECINTES ‘IN SITU’. Paral·lelament, quan els Mossos desmantellen un cultiu, moltes vegades no s’emporten els aparells que afavoreixen el creixement de la marihuana. Les làmpades, tubs o aires condicionats queden precintats al lloc fins que, al cap de pocs dies, també es destrueixen. Fins i tot es donen casos en què la destrucció d’aquests aparells és gairebé simultània a la descoberta de la plantació. “La droga no, perquè s’envia a analitzar; però en aquests casos la resta d’estris es poden destruir, i el jutge ho ordena de manera immediata”, diu el comissari, que afegeix que “si s’han de quedar en dipòsit es traslladen en un magatzem policial, però mai a les comissaries”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li