Multes de fins a 90.000 euros pels amos que lloguis pisos turístics sense permís

0
830

Els particulars que lloguin un apartament a la platja o a la muntanya sense tenir la corresponent llicència municipal incorreran en multes de fins a 90.000 euros. Aquest és un dels punts que recull la Llei de l’Habitatge, i que desenvoluparà el futur decret que prepara la Generalitat per regular els lloguers dels anomenats ‘habitatges d’ús turístic’. Es calcula que arreu de Catalunya hi ha un parc de mig milió d’apartaments que no estan declarats. De totes maneres, fins que els ajuntaments no posin fil a l’agulla i elaborin un cens d’aquests habitatges, no es podrà aplicar cap sanció. I la realitat és que, fins ara, ben pocs ho han fet. A Catalunya, els casos que es coneixen no arriben a la desena. 

El buit legal amb què es troba el lloguer que els propietaris particulars d’apartaments fan a tercers continua portant cua. Arreu de Catalunya, la Generalitat creu que hi ha un parc de 500.000 habitatges que, en determinades èpoques de l’any, s’ofereixen als turistes perquè hi passin les vacances. El problema, però, és que aquests no figuren a cap cens.

Segons explica el subdirector general d’Ordenació Turística, Joan Domènech, ‘com a molt, des de Turisme hem arribat a tenir registrats 25.000 habitatges d’aquest tipus’. Amb la intenció de posar fi a aquest buit legal, i amb l’aparició de la nova Llei de l’Habitatge, la Generalitat ja va anunciar que aprovaria un decret per regular el sector.

El document, que ara es troba a la fase final d’elaboració, es preveu tenir aprovat d’aquí a mig any. El document tipificarà aquests apartaments particulars dins una nova categoria -batejada amb el nom ‘d’habitatges d’ús turístic’. El registre dels habitatges que es destinin a ús turístic s’haurà de fer des dels ajuntaments, que seran els encarregats de donar els permisos.

El decret també recollirà que, en cas que algun propietari desitgi llogar el seu apartament a turistes, caldrà que tingui una llicència municipal. Segons ressalta Joan Domènech, això suposarà ‘tenir un marc normatiu clar i contundent, per promoure que els habitatges que es destinin a aquests usos es declarin’.

Un dels punts que recull la Llei de l’Habitatge -i que el nou decret desenvoluparà- és que tots aquells propietaris que lloguin el seu habitatge a turistes i no tinguin la llicència incorreran en sancions que poden ser molt elevades. ‘Qui no tingui donat d’alta un habitatge d’ús turístic s’enfrontarà a sancions de fins a 90.000 euros’, concreta el subdirector general.

De totes maneres, fins que no es puguin començar a aplicar les multes, encara caldrà esperar un cert temps. I és que abans cal que els ajuntaments elaborin els censos d’aquests tipus d’habitatges, i prevegin de quina manera els propietaris poden obtenir les llicències.

El cert és, però, que fins ara pocs consistoris han posat fil a l’agulla. La majoria prefereixen esperar a moure fitxa fins que no surti publicat el decret. A les comarques gironines, per exemple, la Generalitat només té constància d’un ajuntament (el de Girona) que hagi començat a fer un cens dels habitatges d’ús turístic que hi ha a la ciutat.

Des del sector turístic, a més, el nou decret es veu amb recel. El president de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), Josep Comaposada, critica que la Generalitat ‘ha passat la pilota als ajuntaments’ a l’hora de regular aquests tipus d’habitatges. ‘És impossible que el cens es porti a terme, perquè els consistoris ni estan preparats ni tenen la infraestructura necessària per fer-lo’, remarca Comaposada.

El president de l’ATA ha demanat que en el procés de censar i atorgar llicències es tinguin molt en compte els agents immobiliaris. ‘Mitjançant aquests intermediaris entre el propietari i l’administració serà més fàcil canalitzar el procés; sinó, esperar que cada propietari vagi a l’Ajuntament és desitjar massa’, indica Comaposada.

Des del sector també es demana a la Generalitat que el nou decret tipifiqui com a habitatge d’ús turístic aquells que es lloguen per un termini màxim d’un mes. Actualment, la intenció de la Generalitat és que la distinció englobi tots aquells que es lloguin durant un període màxim de dotze mesos.

Tant el subdirector general com el president de l’ATA han fet aquestes declaracions durant una jornada que s’ha celebrat aquest dilluns a Castelló d’Empúries (Alt Empordà) per donar a conèixer als diferents ajuntaments gironins el nou marc normatiu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li