Mor l’economista Edward Hugh

0
602

F a just una setmana, el dimarts 29 de desembre, just quan havia de complir 67 anys, va morir a l’Hospital Josep Trueta de Girona el macroeconomista, bloguer i especialista en processos demogràfics Edward Hugh (Liverpool, 1948), que residia des de fa poc més de 25 anys a Les Escaules, des d’on es dedicava a la recerca i a escriure.
Hugh era considerat un dels economistes més influents del món, i persona de culte per molts analistes financers, sobretot des que va predir la crisi de l’euro i l’esclat de la bombolla immobiliària a Espanya. Precisament, el New York Times el va batejar com the blog prophet of Euro zone doom, és a dir, el profeta del cataclisme de la zona euro. Però també va ser reconegut per la seva capacitat analítica hiperrealista i pels seus estudis, que donava a conèixer a través de simposis i conferències, i, sobretot, des de la llibertat que li donava la televisió per satèl·lit i Internet.
A finals dels anys seixanta Hugh va estudiar economia a la London School of Economics, però ben aviat es va sentir atret per la filosofia, la ciència, la sociologia i la literatura. Va fer un màster en filosofia de la ciència i va cursar estudis de doctorat a la Universitat de Manchester. La seva obsessió per entendre l’impacte econòmic dels canvis demogràfics des del punt de vista macroeconòmic sovint el va fer trepitjar camps com la demografia, l’antropologia, la biologia, la sociologia o la teoria dels sistemes. En concret, el seu treball se centrava en l’estudi dels canvis demogràfics, en els patrons de migració, i en l’impacte d’aquestes migracions en el creixement econòmic.
L’any 2014 Hughs va publicar el seu primer llibre titulat Adéu a la crisi? (Ed. Deusto 2014), en el qual desgranava les causes per les quals el canvi de tendència econòmica, que ven el govern espanyol en els seus discursos optimistes, no és percebut per la majoria de la població. Segons algunes de les tesis de l’economista britànic, “el problema de l’envelliment de la població no té solució i cal aprendre a gestionar-lo sense oferir falses promeses”. Edward Hugh considerava que “les pensions aniran a menys en la proporció que augmenti la població de gent gran i baixi el PIB.”
Entusiasta, obert, creatiu i molt generós _així és com el descriuen moltes persones que el van conèixer_ Edward Hugh es va mostrar sempre partidari de la sortida de Catalunya de l’Estat espanyol: “Espanya no és sostenible. No crec en la recuperació econòmica espanyola. Jo no sóc nacionalista, sóc britànic, però vull salvar-me, i l’única manera és que ens n’anem. Perquè som en una bomba de rellotgeria, clarament”, explicava en una entrevista que va concedir a Vilaweb l’agost de l’any passat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li