Mor la mecenes Carme Mateu

0
967

Era propietària del Castell de Peralada i fundadora del prestigiós festival que s’hi celebra cada estiu, de prestigi internacional


 

Pocs dies abans de rebre la Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts, que concedeix el Consell de Ministres, va morir dimarts passat, a l’edat de 81 anys, Carme Mateu, propietària del Castell de Peralada i fundadora del prestigiós festival que l’acull. Nascuda el febrer del 1936 a Barcelona, Mateu era filla de Miquel Mateu, alcalde de Barcelona entre el 1939 i el 1945 i director de la fàbrica de cotxes Hispano-Suiza. La família tenia en propietat el Castell de Peralada, que ella va heretar i que acull des del 1987 el prestigiós Festival Castell de Peralada, que aplega cada estiu alguns dels artistes més destacats del panorama cultural internacional. Per l’escenari del festival, que enguany celebrarà la 32a edició, hi han passat noms com el d’Àngel Corella, Jaume Aragall, Julio Bocca, Jonas Kaufmann, Juan Diego Flórez, Rudolf Nuréiev o Josep Carreras, i per les seves butaques, personalitats destacades de la talla de Lady Di o la reina Sofia. De fet, va ser ella qui va fundar el certamen i qui presidia (des de l’any passat, sota la figura d’honor) l’Associació Cultural del Castell de Peralada, que l’organitza.

Mateu va estudiar art i decoració però la seva afició eren, sens dubte, la música i la cultura. El castell, del segle XIV, és una de les peces més importants del llegat familiar, que forma part d’un conjunt en el qual destaca també l’església, el convent i un claustre que acull dos museus amb col·leccions importants.

Casada amb l’empresari Artur Suqué, Mateu va fundar el prestigiós Grup Peralada, que ara gestionen i presideixen els seus tres fills, Javier, Isabel i Miquel. El grup està integrat per casinos, hotels i també nombroses propietats vitivinícoles per mitjà de les quals produeixen els Vins i Caves Perelada.

Carme Mateu havia rebut en els darrers anys nombrosos reconeixements, entre els quals hi ha la Creu de Sant Jordi, de la Generalitat de Catalunya, o la Medalla d’Or del Cercle del Liceu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li