Mor el periodista i intel·lectual Joan Francesc Burgas

0
2226

Burgas va llicenciar-se en Filosofia i Lletres i va fer el doctorat sobre el llenguatge cinematogràfic i l’escriptura fílmica a l’École Pratique des Hautes Études de la Sorbona


 

Intel·ligent, tenaç, estrateg, atent, fidel, treballador, culte… Els qualificatius que definien i elogiaven la personalitat de Joan Francesc Burgas i Calaf (Figueres, 1951-2017) es van repetir dissabte passat entre les tres persones que van intervenir desprĂ©s del funeral religiĂłs que es va celebrar al tanatori Vicens. Els encarregats de parlar van ser l’exalcalde MariĂ  Lorca, el periodista Josep PlayĂ  i l’historiador Enric Pujol. Tots tres havien conegut JB _un dels molts noms amb els quals li agradava identificar-se al finat_ en tres aspectes cabdals de la seva vida: el seu treball a l’Ajuntament de Figueres, la passiĂł per Salvador DalĂ­ i la seva implicaciĂł en la transiciĂł a la democrĂ cia.

Burgas va llicenciar-se en Filosofia i Lletres i va fer el doctorat sobre el llenguatge cinematogràfic i l’escriptura fílmica a l’École Pratique des Hautes Études de la Sorbona. Vinculat al Grup de Treball de Pere Portabella i Carles Santos, entra en l’escenari políticocultural figuerenc per mitjàde l’Assemblea de l’Alt Empordà i el Congrés de Cultura Catalana. També havia treballat per a Víctor Farreras en la seva Oficina Política. Eminent cinèfil i lector empedreït, la seva formació intel·lectual era extraordinària en diversos àmbits.

S’incorpora a l’Ajuntament figuerenc durant el període de 1983-1995, quan estava presidit per Marià Lorca, i es fa càrrec del Gabinet de l’Alcaldia i del Gabinet d’Informació. Posteriorment, del 2001 al 2006, es reincorpora a l’Ajuntament durant el mandat de Joan Armangué, col·laborant en el procés d’elaboració de L’Estratègia urbana i territorial de la Figueres del segle XXI i en altres estudis sobre el futur de la ciutat. En l’àmbit periodístic havia estat corresponsal del Diari de Barcelona i havia col·laborat a Presència, Empordà Federal i HORA NOVA. En els darrers temps, en aquest setmanari era l’autor de la pàgina “Dalimaties”, signada pels Tres Pimesons, on evidenciava el seu extraordinari coneixement sobre l’obra i la vida de Salvador Dalí. Descansi en pau.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li