Mor el periodista i intel·lectual Joan Francesc Burgas

0
740

Burgas va llicenciar-se en Filosofia i Lletres i va fer el doctorat sobre el llenguatge cinematogràfic i l’escriptura fílmica a l’École Pratique des Hautes Études de la Sorbona


 

Intel·ligent, tenaç, estrateg, atent, fidel, treballador, culte… Els qualificatius que definien i elogiaven la personalitat de Joan Francesc Burgas i Calaf (Figueres, 1951-2017) es van repetir dissabte passat entre les tres persones que van intervenir després del funeral religiós que es va celebrar al tanatori Vicens. Els encarregats de parlar van ser l’exalcalde Marià Lorca, el periodista Josep Playà i l’historiador Enric Pujol. Tots tres havien conegut JB _un dels molts noms amb els quals li agradava identificar-se al finat_ en tres aspectes cabdals de la seva vida: el seu treball a l’Ajuntament de Figueres, la passió per Salvador Dalí i la seva implicació en la transició a la democràcia.

Burgas va llicenciar-se en Filosofia i Lletres i va fer el doctorat sobre el llenguatge cinematogràfic i l’escriptura fílmica a l’École Pratique des Hautes Études de la Sorbona. Vinculat al Grup de Treball de Pere Portabella i Carles Santos, entra en l’escenari políticocultural figuerenc per mitjàde l’Assemblea de l’Alt Empordà i el Congrés de Cultura Catalana. També havia treballat per a Víctor Farreras en la seva Oficina Política. Eminent cinèfil i lector empedreït, la seva formació intel·lectual era extraordinària en diversos àmbits.

S’incorpora a l’Ajuntament figuerenc durant el període de 1983-1995, quan estava presidit per Marià Lorca, i es fa càrrec del Gabinet de l’Alcaldia i del Gabinet d’Informació. Posteriorment, del 2001 al 2006, es reincorpora a l’Ajuntament durant el mandat de Joan Armangué, col·laborant en el procés d’elaboració de L’Estratègia urbana i territorial de la Figueres del segle XXI i en altres estudis sobre el futur de la ciutat. En l’àmbit periodístic havia estat corresponsal del Diari de Barcelona i havia col·laborat a Presència, Empordà Federal i HORA NOVA. En els darrers temps, en aquest setmanari era l’autor de la pàgina “Dalimaties”, signada pels Tres Pimesons, on evidenciava el seu extraordinari coneixement sobre l’obra i la vida de Salvador Dalí. Descansi en pau.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz