“Molts joves tenen pressa per ser famosos i obren restaurants i no tenen experiència”

0
889

Tot i que és una persona molt guardonada, què representa per vostè haver rebut el premi Tramuntana?
L’Alt Empordà és una cosa molt important per a mi. Hi he estat molt i tinc més amics aquí que no pas a Barcelona, on he viscut més temps. La tramuntana i la gent d’aquí m’agraden molt.

S’ha jubilat aquest any. Què fa ara, cuina més que mai o descansa dels fogons?
Ara cuino molt per als amics i faig ponències. Aquest estiu he estat fent conferències a la Universitat de Santander. De moment, estic molt bé i descanso de la pressió i l’estrès com a empresari.

Té previst tornar a obrir un negoci de cara al públic?
El meu fill sí que voldria obrir un restaurant, tot i que ara està vinculat a altres coses. Ell es planteja muntar un bistrot gastronòmic. Seria la mateixa oferta nostra del Niechel però en un format més petit. A ell li agradaria que fos en un indret fora de la ciutat, al camp, a l’Empordà, per exemple.

M’està dient que la segona etapa del Niechel serà a l’Alt Empordà?
Sí, sí. A més jo sóc aquarel·lista, m’agrada molt pintar i voldria vincular tot aquest projecte amb la pintura. A més tinc família a Figueres. Per tant, el més segur és que acabem aquí, a l’Alt Empordà.

Què el va seduir a vostè de l’Empordà quan hi va arribar amb 23 anys?
No era una cosa prevista. Jo sóc més nòrdic però vaig venir de la mà d’un alemany, el Dr. Schilling per una temporada de sis mesos. Em van seduir la fama, el mar, el clima i el sol.

Quin menú ens faria amb productes de l’Empordà?
Eriçons de mar. Des d’El Bulli hem cuinat molt i experimentat amb aquest producte. Va ser una de les coses que més em va sorprendre quan vaig arribar, juntament amb la llotja del peix. La d’abans era una subhasta molt diferent d’ara. Es feia a terra, es podia veure el peix, tocar-lo…i això m’encantava. Però m’agraden altres coses, la carn, la natura, les herbes com la farigola o el romaní. A Montjoi collíem aquestes coses per fer-ne xarrups. Aquí també vaig aprendre a cuinar amb oli d’oliva, i els eriçons de mar els he fet de totes les maneres possibles. Sopa, mar i muntanya i també maionesa. En aquella època qui em va fer descobrir aquest poducte va ser l’Alfonso del petit bar El Campaner de Roses.

Què en pensa del projecte del nou Bulli i dels problemes que està tenint Ferran Adrià?
Té problemes tècnics i de llei però la idea inicial està molt bé. Potser es va equivocar amb la mida però el projecte és bo tant per a Roses com per a la gastronomia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li