Molt més que unes barraques

0
1138

Considerades com el darrer vestigi de l’arquitectura popular, les barraques de pescadors -anomenades botigues en els seus orígens- han anat desapareixent o transformant-se al llarg de tot el litoral empordanès. Una fundació amb seu a Palamós va encarregar a un grup d’estudiosos -historiadors i arquitectes- la realització d’un inventari d’aquests edificis. El resultat és l’edició del llibre Les barraques de pescadors a la Costa Brava, on n’hi apareixen ressenyades un total de 18 de la comarca de l’Alt Empordà.
La Fundació Ernest Morató, dedicada a l’estudi i la promoció de l’havanera, va presentar divendres passat el documentat treball al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. Juntament amb els responsables de la Fundació i del coordinador del volum, Jordi Turró, l’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, i del director general de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig.
Turró, que va començat aquest treball l’any 2006, assenyala que “les barraques de pescadors són un dels últims exponents de l’arquitectura popular de la riba mediterrània. Han actuat com a llocs de refugi de pescadors, però també com a llocs de trobada i de sociabilitat i per tant, com a lloc privilegiat de transmissió d’havaneres i de la música popular. Avui, l’entorn atractiu en què se situen converteixen aquestes barraques en llocs d’interès cultural, paisatgístic i turístic que permeten als municipis desenvolupar-hi tot tipus d’activitats o publicar-ne guies per promoure rutes d’interès cultural”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li