Miss DalĂ­, la germana del pintor

0
746

Ventura Pons comença el rodatge d’una pel·lícula que detalla la tormentosa relació de gairebé 40 anys entre els dos personatges


El dilluns de Pasqua del 2015, l’aleshores conseller de Territori, Santi Vila, acompanyat, entre d’altres, per l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, es van trobar davant del número 12 del carrer Monturiol acompanyat per un dels propietaris de l’immoble, Lluís Carbó. Al cap de poca estona hi arribava el director de cinema Ventura Pons, que estava passant les vacances de Setmana Santa a la seva residència de Cadaqués.

La visita es va envoltar d’una certa discreció. El motiu de tot plegat? Aquell immoble podia ser un dels escenaris d’una pel·lícula que en aquells moments es trobava en estat embrionari. El projecte s’ha anat concretant i la setmana passada va començar el rodatge a Cadaqués. La pel·lícula, que porta per títol Miss Dalí, de la qual Ventura Pons n’és director, guionista i productor, és el 32è film dirigit pel català, produït per Els Films de la Rambla. El llargmetratge girarà al voltant d’Anna Maria Dalí, la germana del pintor Salvador Dalí, i explicarà la relació entre ells.

Pel que fa a l’edifici figuerenc es tracta de la casa Mas Roger, situada al carrer Monturiol però que fa xamfrà amb la plaça de la Palmera i el carrer Caamaño, actualment de propietat particular tot i que l’Ajuntament de Figueres està elaborant un conveni per combinar els usos residencials amb els de caire turístic.

En aquelles parets hi va viure l’artista, des del vuit anys fins que va marxar de la ciutat, i allà es va iniciar la seva carrera pintant-hi nombroses obres ben documentades. Anna Maria Dalí la descriu perfectament al seu llibre Salvador Dalí vist per la seva germana, la primera edició del qual data de l’any 1949. En el capítol quart assenyala que “el pis nou de Figueres era més gran i luxós que l’anterior, i encara que també tenia una galeria, sempre més vàrem enyorar “aquella” (l’autora es refereix a la que hi havia a la casa anterior, al carrer Monturiol 6), però s’havia de reconèixer que el pis nou era millor que l’altre. Hi he passat tants anys que és com si el veiés”.

Els escenaris del film seran principalment Cadaqués i Figueres, però també París i Nova York, i inclou un nombrós repartiment, entre el qual figura l’actriu britànica Siân Philips, que interpretarà Anna Maria Dalí, i d’altres com Josep Maria Pou, Miranda Gas, Vicky Peña, Mario Gas, Claire Bloom o Mercè Pons. “Es tracta d’una història quasi irreal d’amor, però també de rancúnies, mesquineses, ambicions i del poder que a la fi acaba trossejant la naturalesa d’unes relacions fraternals, explicada per un testimoni excepcional, la pacient Anna Maria, Miss Dalí”, explica el director.

LA PEL·LÍCULA. El cineasta català ha explicat, mitjançant un comunicat fet públic per l’Acadèmia del Cinema Català, que els dos germans tenien “personalitats genuïnes” i ha detallat que “van deixar de tractar-se durant quasi quaranta anys” malgrat “l’amor que mútuament es van tenir tota la vida pels seus esperits lliures, per les seves traïcions, per ser fills de qui eren, per haver viscut intensament els anys més convulsos i apassionants d’un segle, curull de guerres, dictadures i de canvis culturals, socials, polítics i artístics”.

El film explicarĂ  la vida d’Anna Maria DalĂ­, que Ă©s quatre anys mĂ©s jove que el seu germĂ  Salvador i s’adoren. “Ben aviat gaudeixen del gran ambient progressista de l’Espanya republicana, confraternitzant amb grans creadors, GarcĂ­a Lorca, Buñuel… Una arcĂ dia feliç que es trenca amb l’esclat de les guerres europees, l’arribada de la sempre misteriosa Gala i amb l’impressionant èxit mundial de Salvador, un dels mĂ©s grans pintors del segle XX”, explica Ventura Pons.

El director de cinema, que va conèixer personalment els personatges però que també s’ha documentat profusament per elaborar el guió del film considera que la singular relació dels dos germans “fa única aquesta tragèdia contemporània”. No s’ha anunciat encara la data de l’estrena.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz