Miss DalĂ­, la germana del pintor

0
1692

Ventura Pons comença el rodatge d’una pel·lĂ­cula que detalla la tormentosa relaciĂł de gairebĂ© 40 anys entre els dos personatges


El dilluns de Pasqua del 2015, l’aleshores conseller de Territori, Santi Vila, acompanyat, entre d’altres, per l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, es van trobar davant del nĂșmero 12 del carrer Monturiol acompanyat per un dels propietaris de l’immoble, LluĂ­s CarbĂł. Al cap de poca estona hi arribava el director de cinema Ventura Pons, que estava passant les vacances de Setmana Santa a la seva residĂšncia de CadaquĂ©s.

La visita es va envoltar d’una certa discreciĂł. El motiu de tot plegat? Aquell immoble podia ser un dels escenaris d’una pel·lĂ­cula que en aquells moments es trobava en estat embrionari. El projecte s’ha anat concretant i la setmana passada va començar el rodatge a CadaquĂ©s. La pel·lĂ­cula, que porta per tĂ­tol Miss DalĂ­, de la qual Ventura Pons n’és director, guionista i productor, Ă©s el 32Ăš film dirigit pel catalĂ , produĂŻt per Els Films de la Rambla. El llargmetratge girarĂ  al voltant d’Anna Maria DalĂ­, la germana del pintor Salvador DalĂ­, i explicarĂ  la relaciĂł entre ells.

Pel que fa a l’edifici figuerenc es tracta de la casa Mas Roger, situada al carrer Monturiol perĂČ que fa xamfrĂ  amb la plaça de la Palmera i el carrer Caamaño, actualment de propietat particular tot i que l’Ajuntament de Figueres estĂ  elaborant un conveni per combinar els usos residencials amb els de caire turĂ­stic.

En aquelles parets hi va viure l’artista, des del vuit anys fins que va marxar de la ciutat, i allĂ  es va iniciar la seva carrera pintant-hi nombroses obres ben documentades. Anna Maria DalĂ­ la descriu perfectament al seu llibre Salvador DalĂ­ vist per la seva germana, la primera ediciĂł del qual data de l’any 1949. En el capĂ­tol quart assenyala que “el pis nou de Figueres era mĂ©s gran i luxĂłs que l’anterior, i encara que tambĂ© tenia una galeria, sempre mĂ©s vĂ rem enyorar “aquella” (l’autora es refereix a la que hi havia a la casa anterior, al carrer Monturiol 6), perĂČ s’havia de reconĂšixer que el pis nou era millor que l’altre. Hi he passat tants anys que Ă©s com si el veiĂ©s”.

Els escenaris del film seran principalment CadaquĂ©s i Figueres, perĂČ tambĂ© ParĂ­s i Nova York, i inclou un nombrĂłs repartiment, entre el qual figura l’actriu britĂ nica SiĂąn Philips, que interpretarĂ  Anna Maria DalĂ­, i d’altres com Josep Maria Pou, Miranda Gas, Vicky Peña, Mario Gas, Claire Bloom o MercĂš Pons. “Es tracta d’una histĂČria quasi irreal d’amor, perĂČ tambĂ© de rancĂșnies, mesquineses, ambicions i del poder que a la fi acaba trossejant la naturalesa d’unes relacions fraternals, explicada per un testimoni excepcional, la pacient Anna Maria, Miss Dalí”, explica el director.

LA PEL·LÍCULA. El cineasta catalĂ  ha explicat, mitjançant un comunicat fet pĂșblic per l’AcadĂšmia del Cinema CatalĂ , que els dos germans tenien “personalitats genuĂŻnes” i ha detallat que “van deixar de tractar-se durant quasi quaranta anys” malgrat “l’amor que mĂștuament es van tenir tota la vida pels seus esperits lliures, per les seves traĂŻcions, per ser fills de qui eren, per haver viscut intensament els anys mĂ©s convulsos i apassionants d’un segle, curull de guerres, dictadures i de canvis culturals, socials, polĂ­tics i artĂ­stics”.

El film explicarĂ  la vida d’Anna Maria DalĂ­, que Ă©s quatre anys mĂ©s jove que el seu germĂ  Salvador i s’adoren. “Ben aviat gaudeixen del gran ambient progressista de l’Espanya republicana, confraternitzant amb grans creadors, GarcĂ­a Lorca, Buñuel… Una arcĂ dia feliç que es trenca amb l’esclat de les guerres europees, l’arribada de la sempre misteriosa Gala i amb l’impressionant Ăšxit mundial de Salvador, un dels mĂ©s grans pintors del segle XX”, explica Ventura Pons.

El director de cinema, que va conĂšixer personalment els personatges perĂČ que tambĂ© s’ha documentat profusament per elaborar el guiĂł del film considera que la singular relaciĂł dels dos germans “fa Ășnica aquesta tragĂšdia contemporĂ nia”. No s’ha anunciat encara la data de l’estrena.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li