Mireia Pimentel: ‘Som un poble petit, tot està molt avançat i tampoc hi ha grans inversions per fer’

0
600

És l’alcaldessa de Santa Llogaia d’Àlguema des de les passades eleccions del maig del 2019. En aquesta entrevista detalla quins projectes ha pogut tirar endavant el consistori i com ha sigut la gestió de la pandèmia en un municipi on la majoria de la seva població és gent gran. D’altra banda, Pimentel, que és l’alcaldessa més jove de la comarca, diu que es presentarà als propers comicis


 

Com valora els gairebé dos anys de mandat com a nova alcaldessa de Santa Llogaia d’Àlguema?
Doncs ho valoro molt positivament, al principi tenia una mica de por amb aquest càrrec, em feia respecte perquè era un repte, però de moment tot va genial, com dic, la valoració és molt positiva. Estic aprenent moltíssim, els veïns són molt propers al ser un poble petit i gairebé tothom es coneix. Agraeixo aquesta part als veïns perquè tothom qui ve et parla de tu a tu, i les opinions i comentaris que m’han arribat són d’allò més positius. Així que de moment molt contenta, la veritat.

És una decisió valenta, és l’alcaldessa més jove de l’Alt Empordà.
Sí, quan m’ho van proposar em va espantar una mica però després vaig dir-me «per què no?». Al final, si hi ha qui confia en mi, jo també hi confiaré, per tant, endavant. 

Quins projectes destaca que hagi pogut desenvolupar?
Aquest any ha estat tot molt parat pel que fa a desenvolupar projectes, per la situació de pandèmia que tenim. El que destaco són petites coses que hem pogut tirar endavant i el camí del cementiri. Allà hi tenim un projecte per renovar tot el recorregut per arribar-hi i també l’entorn. Aquesta és l’obra que tenim més gran.

El pressupost municipal no arriba al milió d’euros, que són diners, però per un municipi sempre són pocs.
Sí, es pot fer poc i també cal tenir en compte que som un poble petit, tot està molt avançat i tampoc hi ha grans inversions a fer, perquè ja estan fetes. Fa molts anys van condicionar tots els carrers, fer les voreres… i tot això ja va quedar solucionat.

I a grans trets, què creu que hi manca a la seva població?
El que falta sobretot és arreglar el camí que va fins al cementiri, necessitem fer-hi una vorera perquè els vianants no hagin d’anar per la carretera convencional. I llavors hem de tornar a fer una inversió al carrer de la urbanització perquè els veïns no han quedat massa contents de com va quedar l’última obra, perquè quan plou tenen inundacions, ja que la vorera i el carrer no estan igualats. I aquesta és una inversió gran, ja que l’obra s’haurà de tornar a fer. D’altra banda, també tenim el Pla d’Urbanització de tota la zona de darrere l’Ajuntament per connectar el nucli antic amb la urbanització. I així deixar-ho unificat, això és el més gran que tenim pel que fa a projectes o despeses.

Quines són les queixes que li transmeten entre els veïns i veïnes?
Bàsicament la que he dit de l’arranjament del camí que va fins al cementiri i també l’obra del carrer de la urbanització que cal anivellar. I com passa a tots els pobles, aquest any també hem arreglat la pista municipal amb una subvenció de la Diputació de Girona, l’hem fet més nova i atractiva i hi ha molt de moviment de mainada, jovent… i al final, són joves, i alguns veïns es queixen que fan soroll, que beuen… i es queixen en aquest aspecte, però no són queixes importants i la veritat és que no n’hi ha gaires, la gent està força contenta.

A Santa Llogaia hi ha una població de 340 habitants, la majoria gent gran. Com és la gestió, en aquest sentit?
Sí, la majoria de població és gran, és veritat que cada vegada hi ha més joves que ens fem grans, al final tothom creix (entre riures) i ara sembla que potser la població està una mica més igualada i no és només gent gran. La gestió dels primers mesos de pandèmia va ser complicada, com per a tothom, i com que ens ho va deixar tot molt parat i no podíem avançar a grans trets, hem aprofitat per fer petites coses, com ara en l’aspecte més social i de tracte amb la gent, al principi de la pandèmia vam repartir mascaretes a tothom. Després, com que va coincidir amb Sant Jordi i estàvem tots a casa, doncs vam repartir roses perquè no es perdés l’essència al poble. Llavors, com que la pandèmia també ens va deixar sense Carnaval, vam guardar els aliments i begudes que teníem preparats per la festa i el que vam fer va ser donar-ho a Càritas. Socialment hem anat fent petites coses.

Socialment entenc que ha sigut el més complicat de gestionar, és així?
Totalment, al poble hi viu molta gent gran i està preocupada, sobretot els primers mesos de confinament. Vam preguntar a tothom si necessitava ajuda, si necessitava un cop de mà amb la compra de la setmana… i sobretot donant suport la gent gran que viu sola. I ara aquest Nadal també hem regalat lots per estar i ser més propers amb la gent. No hem pogut fer la festa de la gent gran, tampoc podrem fer la quina, ni el tió… aquest 2020 ens ho ha tret tot i vam decidir fer un detall per les veïnes i veïns de Santa Llogaia . Hem repartit un lot de Nadal a totes les cases, per no perdre la màgia del Nadal.

Molts actes de Nadal han quedat suspesos, però com es presenten les festes?
Aquest any el tió de Nadal no el podrem fer, la quina tampoc, com he dit abans, i el que sí que es podrà fer és esperar els Reis d’Orient. Serà diferent d’altres anys perquè normalment ho fèiem al centre cívic, però al ser un espai tancat, preferim no fer-ho. I ho encararem cap als carrers del poble, els reis passaran igual i donaran un regal a la mainada del poble.

Els pobles més petits sempre són els que més depenen de les subvencions de les institucions, fa poc se’n va rebre un per l’arxiu municipal. Com s’ha desenvolupat?
Tot el que teníem d’arxiu municipal, és a dir, els típics carpetans enormes plens de fulls, documents, informació del poble, etc., ho teníem en habitacions de l’Ajuntament i vam sol·licitar l’ajut per digitalitzar-ho: a dia d’avui ja no tenim res en paper. Ho tenim tot ordenat i telemàtic.

Quan va entrar d’alcaldessa, precisament un dels objectius era «obrir l’Ajuntament cap a un món virtual», oi?
Sí, intentem que la gent ens contacti més via telemàtica i no sigui tan presencial, perquè al final tots els tràmits burocràtics s’han de fer via telemàtica.

A un municipi amb la població envellida, però, deu ser més dificultós?
Ens trobem amb aquesta situació, hi ha molta gent gran i és molt difícil demanar-los que ens enviïn un correu electrònic quan potser no tenen ni adreça electrònica… però a poc a poc ho estem intentant. També hem obert un canal a la xarxa social d’Instagram per interactuar una mica més amb la població i, com dic, a poc a poc ho estem aconseguint.

Un dels equipaments que es va perdre al poble va ser l’escola. Hi ha intenció d’impulsar-la?
Es va perdre fa temps i en principi no hi ha intenció de tenir una escola aquí, tenim un conveni amb Vilafant i tota la mainada d’aquí va l’escola de Vilafant. Aquí eren molt pocs nens i tots anaven a la mateixa classe, no surt a compte tirar endavant una escola.

Va haver-hi un bon traspàs amb l’antic govern de David Bahí?
Sí, de fet jo ja era regidora amb ell i no tenim oposició, per tant, va ser tot molt fàcil.

I el seu és un projecte de continuació de Bahí, o Pimentel vol aportar-hi novetats?
Bé, sí que és de continuació, però a la vegada molt renovat i amb canvis. Jo espero que sigui un projecte més modernitzat, tot i que he de deixar molt clar que a mi el poble me l’han deixat fet, per dir-ho així. Pràcticament està tot molt avançat, ben pensat i ben executat. Ara només falten petites coses i tampoc podem invertir en grans obres.

Com definiria però l’economia del municipi?
Doncs molt sostenible, pel que fa al pressupost anem bé i sempre dins els límits, tenim l’Ajuntament sanejat i sense deutes.

I de cara al futur, cap on ha d’anar Santa Llogaia d’Àlguema?
Bé, ha de seguir el mateix camí bàsicament, encarat en seguir aquesta línia, que la gent segueixi contenta i estar a l’altura de tot el que ens han deixat els nostres predecessors. I la veritat és aquesta, com que la gent està contenta, no hi ha queixes, considero que el rol ha de ser el mateix. Sí que s’han d’anar canviant petites coses i resoldre els imprevistos del dia a dia, que sempre n’hi ha, però més o menys la línia ha de ser aquesta.

Té la intenció de continuar com a alcaldessa en els propers comicis municipals?
Sí, en principi sí. Ara que ja m’he adaptat, sé que m’agrada estar aquí, em sento capaç de fer-ho i amb les reaccions de tothom, ara dic que sí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li