Miquel Iceta: ‘La situació de Figueres es fa molt difícil d’entendre, hi havia una estabilitat que s’ha malbaratat’

0
6210

El primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya va fer una visita a Figueres el dimecres 11 de juliol. Durant la jornada Iceta va reunir-se amb diferents sectors de la comarca, com ara l’empresarial i el turístic. Però una de les visites més esperades era la reunió a la seu de l’Associació de Veïns de Juncària i veïns de la zona nord de la ciutat, qui van expressar-li les seves preocupacions


 

Durant tot el dia d’avui ha estat fent una ruta per Figueres i l’Alt Empordà per conèixer la situació actual, tant empresarial com veïnal. Com ha anat aquesta visita institucional?
El motiu de la visita té un contingut sobretot de connexió amb el món econòmic i també de presència a un dels barris que requereix especial atenció a la ciutat. Hi ha un sentiment general que Figueres i l’Alt Empordà han perdut pistonada i cal reprendre un lideratge fort que, des del meu punt de vista, té a veure amb les necessitats d’infraestructures, en l’empenta del Logis i també amb un cert procés que ha anat derivant cap a la ciutat de Girona algunes de les oportunitats i les possibilitats que haurien de romandre a Figueres, per tant, estem parlant d’aquestes coses. I també d’alguns problemes molt concrets, a alguns barris de la ciutat, que no estan mereixent des del nostre punt de vista l’atenció que haurien de merèixer per part de l’Ajuntament.

Així grosso modo, quina valoració fa de la jornada d’avui?
Miri, doncs que tenim molta feina. I que moltes vegades les preocupacions que té el sistema polític tenen poc a veure amb les realitats concretes de la nostra societat i, per tant, hauríem de fer un esforç molt gran perquè el que en podríem dir la política del Parlament de Catalunya i del Govern s’ajusti més a la resolució dels problemes concrets de la gent.

La pròxima parada i última que farà en aquesta jornada és a un dels barris que feia referència abans. Què creu que podria fer el seu Partit Socialista Obrer Espanyol i també el català per ajudar a millorar la situació en aquestes zones?
Nosaltres el que podem fer és recollir aquestes necessitats i urgències socials i portar-les a l’Ajuntament, cosa que ja fem. I també en alguns casos portar-les al Parlament de Catalunya. Nosaltres estem molt preocupats de pensar que una ciutat, que és una de les capitals del país, i que és seu d’un dels museus més importants espanyols, doncs resulta que tingui molt a la vora del centre alguns barris que s’estan degradant, sembla, sense remei. No voldríem que ni l’Ajuntament ni la ciutat de Figueres es resignessin a aquest panorama. Per això volem contribuir a cridar l’atenció sobre el problema, a fer propostes concretes i a ajudar que el conjunt de les administracions s’hi comprometin.

Durant el dia s’ha reunit amb empresaris de la talla d’Ernest Plana, president de la FOEG (Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona) i també ha visitat les instal·lacions de TAX. Quines conclusions n’ha tret? Com se li ha radiografiat la comarca i Figueres?
La veritat és que la conclusió que n’he tret és senzilla, cosa que no vol dir que sigui fàcil d’abordar. I és que dona la sensació que hi ha grans oportunitats i que, a més a més, aquestes no s’estan aprofitant prou…

Com ara quines?
Hi ha aquesta vocació industrial de la comarca que sembla que en aquests moments s’està com desdibuixant, i que algunes qüestions tenen a veure amb el Logis i amb la connexió de la via de l’AVE. També n’hi ha altres que tenen a veure amb aprofitar encara millor la proximitat amb França. Que de fet, és un dels grans trumfos, per dir-ho així, ja que fa que la comarca encara tingui grans possibilitats. Jo he vist moltes ganes però m’he quedat amb la sensació que ni el govern de Catalunya ni tampoc el d’Espanya es preocupen prou per aconseguir un equilibri territorial que doni oportunitats a tots els territoris. Per tant, des d’aquest punt de vista, és veritat que als que som de fora, com el meu cas que soc de Barcelona, quan ens diuen que l’Alt Empordà està perdent pistonada i ho diuen amb uns termes tan contundents, doncs sorprèn, perquè la idea que tenim de fora d’aquí probablement ja no s’ajusta a la realitat que estàvem acostumats d’aquesta comarca.

Durant la jornada també ha visitat el municipi de la Jonquera. Què en pensa, del que aporta aquest punt transfronterer a la comarca?
És impressionant el fet que s’hagi aconseguit aprofitar la desaparició de les fronteres i les duanes per a un creixement tan espectacular. Que a més, es dona molt més a la banda nostra que no a la francesa, això és molt positiu per al nostre territori. I des d’aquest punt de vista, refermo un cop més la vigència del projecte europeu i la nostra capacitat d’aprofitar els efectes de frontera. I per tant, hi ha una esperança i una empenta comercial importantíssima a la Jonquera i també una empenta turística que convé aprofitar a fons.

Abans hem parlat de com podria ajudar el seu partit a Figueres, però pel que fa a l’àmbit comarcal, a l’Alt Empordà com podria beneficiar-lo el PSC i el PSOE?
Aquí hi ha un clam molt gran que és el tema del corredor mediterrani. Jo crec que tots estem d’acord en el fet que aquesta és la gran empenta, des del punt de vista de la comarca i del país, que ens fa falta. És una infraestructura que, per dir-ho així, s’ha quedat a mitges i cal completar d’una vegada. Una de les coses que hem vist a les reunions que hem tingut avui és que a Catalunya la inestabilitat política, per tant, la curta durada dels governs des de fa sis anys, no ajuda. Per encertar les prioritats cal tenir una mirada llarga i cal tenir períodes llargs perquè els projectes es puguin desenvolupar i quallar. I per tant, cal una certa crida a l’estabilitat i al compromís dels governs amb els grans reptes del país que, moltes vegades, no tenen a veure amb el que semblen les grans reivindicacions del govern. Això seria molt important.

Quines creu que són les mancances més importants que li han explicat o ha vist vostè mateix?
Bé, bàsicament després d’haver vist el món empresarial, les mancances estan molt centrades en les infraestructures. I el tema d’utilitzar l’Alt Empordà com una plataforma logística potent i, per tant, és aquí on crec que es poden fer més coses, que algunes ja estan dibuixades però cal materialitzar-les. I des d’aquest punt de vista hi ha una exigència perquè el nou govern d’Espanya incrementi tant la inversió com l’execució de les inversions acordades, per tant, m’enduc deures a casa.

I pel que fa a la ciutat concretament, la situació al consistori penja d’un fil; entenc que li n’hauran fet cinc cèntims els seus companys socialistes figuerencs. Creu que el PSC Figueres hauria de fer el mateix que va fer a Badalona?
Nosaltres som, en general, partidaris de l’estabilitat municipal i de la vertebració d’àmplies majories. La situació de Figueres es fa molt difícil d’entendre des de fora, crec que hi havia una estabilitat que s’ha malbaratat, no se sap per quins motius. En general, tots aquells ajuntaments que s’han deixat arrossegar per dinàmiques de política catalana però no de política local, tots hi han sortit perdent. I per tant, crec que seria molt important de cara al proper mandat que hi hagués un enfortiment d’aquells partits polítics que poden realment garantir la governabilitat. Des d’aquest punt de vista, el Partit Socialista a Figueres crec que ho ha demostrat, ja quan governava a la ciutat però fins i tot quan ha estat disposat a col·laborar amb governs que no eren del nostre partit. Per tant, votar socialista, en aquest sentit, és votar sobre segur i és votar governs estables. Penso que no cal deixar que els ajuntaments es vegin arrossegats per dinàmiques que els desborden i que no treuen cap enlloc.

Per tant, com a primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya quins consells donaria als seus companys, Pere Casellas, Alfons Martínez i César Barrenechea, per posar fil a l’agulla a la situació de l’actual del consistori figuerenc?
Jo els recomanaria que facin el que ja han fet, que bàsicament són tres coses: primer tenir una idea molt clara de la ciutat i les seves necessitats i també les prioritats. En segon lloc, tenir una disposició sempre de col·laboració per tirar endavant grans projectes. I tercer, preparar les municipals de l’any que ve amb un projecte molt contundent i amb l’establiment de complicitats en l’àmbit local que permetin ampliar la nostra representació i assegurar el caràcter estable i progressista del pròxim govern.

JORDI OLIVERES PALLACH

Al matí, quan ha anat a la Jonquera, ha passat per davant del centre penitenciari Puig de les Basses, on hi ha les polítiques Carme Forcadell i Dolors Bassa, des de fa pocs dies. Què ha pensat quan passava per aquest punt?
Bé, per una banda he sentit que el govern d’Espanya està fent les coses bé. El trasllat dels presos a presons catalanes respon a la nostra idea que malgrat la pena de presó és molt dura, precisament per això s’ha de produir sempre que es pugui al més a la vora possible de les famílies i dels advocats, en aquest cas, perquè no oblidem que encara estan en un procés de preparació d’un judici que trigarà uns mesos a celebrar-se. I per tant, home, el sentiment que el govern amb això ha demostrat que no ho fa a canvi de res però que és fidel a l’esperit de les nostres lleis penitenciàries, que estan pensades no com a càstig, sinó com un mecanisme de reincorporació, i com més aviat millor, a la vida normal. I per tant, mai intenten o cauen en els errors que podria ser un desarrelament o una llunyania innecessària.

Vostè, però, és partidari de la llibertat provisional…
A veure, nosaltres sempre hem dit que la presó preventiva ens semblava poc adequada per aquest cas. També hem dit que el delicte de rebel·lió, que és un delicte del qual el jutge està acusant aquestes persones, no s’ajusta al que va passar. Nosaltres sempre ho fem des d’un respecte total i absolut a les decisions judicials perquè realment vivíem en un estat de dret amb separació de poders i només correspon a la justícia establir si hi ha responsabilitats de tipus penal. El que esperem és que com més aviat millor es pugui celebrar el judici i puguem veure tots plegats una mica més de llum en un cas que és molt complicat, ja que té derivacions polítiques innegables, però convé que com més aviat millor el puguem deixar enrere.

Ara sí per acabar, actualment és company d’un polític empordanès al Parlament de Catalunya. El senyor Rafel Bruguera, exalcalde de l’Escala durant molts anys i actual diputat.
En el cas del Rafel, jo el conec des de fa molt de temps. És una persona molt entenimentada i que té una llarga experiència d’alcalde, i també va ser senador… és una persona amb una sensibilitat cultural molt profunda i la veritat és que és un goig sempre escoltar-lo. Crec que tots els grups parlamentaris tenim la sort de tenir gent molt diversa i, en aquest cas, la sensibilitat gironina i cultural ens l’assegura clarament una figura com la del Rafel Bruguera.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li