Mesures contra la vespa asiàtica

0
1176

El Ple de l’ens provincional acorda impulsar ajuts i actuacions per lluitar contra aquesta espècie exòtica invasora que ataca les abelles de la mel. A la tardor es crearan equips per destruir nius d’aquest depredador


 

El Ple de la Diputació ha aprovat un conjunt de mesures d’urgència per lluitar contra la vespa asiàtica o vespa velutina nigrithorax. Les actuacions consistiran a impulsar ajuts en formació, assessorament i recursos materials; també es vol crear una xarxa de recollida de dades i de coordinació amb altres administracions; organitzar equips per destruir nius grans a la tardor i elaborar un seguit d’accions «més àmplies i efectives».

La moció aprovada pel Ple de la Diputació la setmana passada assenyala que aquesta espècie exòtica invasora constitueix un depredador que, entre altres impactes, ataca les abelles de la mel i produeix danys a les arnes i l’apicultura, i es troba en plena expansió a les comarques gironines. És especialment problemàtica la seva depredació sobre les abelles de la mel i la repercussió sobre els abellars i l’apicultura com també l’alarma generada i el risc d’exposició a picades quan els vespers d’aquesta espècie es formen molt a prop de zones habitades o activitats humanes. Al setembre-octubre aquests nius són molt grans i poden produir unes 200 reines de mitjana, una petita proporció de les quals sobreviuen a la hibernació per tornar a començar el cicle a la primavera.

FIGUERES. La presència de la vespa asiàtica a l’Alt Empordà s’ha detectat en diverses zones agrícoles i forestals i en llocs pròxims a explotacions d’apicultura. Tot i això, la ciutat no s’escapa d’aquesta espècie invasora. A Figueres, el servei de control de plagues urbanes va eliminar dimarts passat un niu de vespa asiàtica situat en un domicili privat del carrer Vilafant. L’any passat també es va detectar un rusc de vespa velutina a la Biblioteca Fages de Climent, concretament al pati del personal.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li