Mesurant les inundacions del futur

0
2841

Els nous mapes de perillositat multipliquen els riscos a les conques i rieres de l’Alt Empordà per als pròxims anys


Amb l’espasa de Dàmocles del canvi climàtic al damunt, sorgeixen noves eines per fer front als efectes adversos o, si més no, a les noves situacions per als pròxims anys. Tot i aquests avenços, però, no hem de deixar de banda la conscienciació i la tasca constant, tant individual com col·lectiva, per aturar la devastació del planeta. Mentre tot agafa el seu camí, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a informació pública prop de 1.200 mapes de perillositat i risc d’inundació (MAPRI). Entre aquests mapes hi ha més d’un centenar que corresponen al territori de l’Alt Empordà. Tots els documents es poden consultar durant un període de tres mesos al web: aca.gencat.cat/ca/laca/informacio-publica.

El treball publicat s’emmarca en el procés de revisió del Pla de gestió de risc d’inundacions per al període 2022-2027. Un document que s’hauria d’aprovar el 2021 i que tindrà com a referència el recull de mapes que ara veuen la llum. Es descriuen 80 trams de risc de tipologia fluvial repartits entre 15 conques. En el cas de l’Alt Empordà es recullen les conques i les rieres de la Costa Brava Nord (Portbou, Llançà, el Port de la Selva, Cadaqués i Roses). També hi ha la documentació sobre la conca de la Muga i la Mugueta (la Jonquera i Agullana, Masarac, Peralada, Pont de Molins, Cabanes, Palau-saverdera, Figueres, Castelló d’Empúries, Vila-sacra, el Far d’Empordà, Riumors, Vilamalla, Siurana i Sant Pere Pescador) i, finalment, la zona alt-empordanesa de la conca del Fluvià amb els termes municipals de Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló i l’Armentera.

En tots els mapes es constata una multiplicació important dels riscos d’inundació. Es preveuen situacions pels pròxims 10 anys i també per a períodes de retorn de 100 i 500 anys. En l’evolució dels mapes es va veient com el color vermell (calat d’inundació per damunt d’un metre) agafa un protagonisme importantíssim.

Actualment el 15% del sòl urbanitzat està situat en una zona inundable a causa de plans urbanístics previs a la normativa d’inundabilitat. És per això que aquests mapes són rellevants per planificar i minimitzar riscos.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li