
Els nous mapes de perillositat multipliquen els riscos a les conques i rieres de l’Alt Empordà per als pròxims anys
Amb l’espasa de DĂ mocles del canvi climĂ tic al damunt, sorgeixen noves eines per fer front als efectes adversos o, si mĂ©s no, a les noves situacions per als pròxims anys. Tot i aquests avenços, però, no hem de deixar de banda la conscienciaciĂł i la tasca constant, tant individual com col·lectiva, per aturar la devastaciĂł del planeta. Mentre tot agafa el seu camĂ, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a informaciĂł pĂşblica prop de 1.200 mapes de perillositat i risc d’inundaciĂł (MAPRI). Entre aquests mapes hi ha mĂ©s d’un centenar que corresponen al territori de l’Alt EmpordĂ . Tots els documents es poden consultar durant un perĂode de tres mesos al web: aca.gencat.cat/ca/laca/informacio-publica.
El treball publicat s’emmarca en el procĂ©s de revisiĂł del Pla de gestiĂł de risc d’inundacions per al perĂode 2022-2027. Un document que s’hauria d’aprovar el 2021 i que tindrĂ com a referència el recull de mapes que ara veuen la llum. Es descriuen 80 trams de risc de tipologia fluvial repartits entre 15 conques. En el cas de l’Alt EmpordĂ es recullen les conques i les rieres de la Costa Brava Nord (Portbou, Llançà , el Port de la Selva, CadaquĂ©s i Roses). TambĂ© hi ha la documentaciĂł sobre la conca de la Muga i la Mugueta (la Jonquera i Agullana, Masarac, Peralada, Pont de Molins, Cabanes, Palau-saverdera, Figueres, CastellĂł d’EmpĂşries, Vila-sacra, el Far d’EmpordĂ , Riumors, Vilamalla, Siurana i Sant Pere Pescador) i, finalment, la zona alt-empordanesa de la conca del FluviĂ amb els termes municipals de Sant Pere Pescador, Torroella de FluviĂ , VentallĂł i l’Armentera.
En tots els mapes es constata una multiplicaciĂł important dels riscos d’inundaciĂł. Es preveuen situacions pels pròxims 10 anys i tambĂ© per a perĂodes de retorn de 100 i 500 anys. En l’evoluciĂł dels mapes es va veient com el color vermell (calat d’inundaciĂł per damunt d’un metre) agafa un protagonisme importantĂssim.
Actualment el 15% del sòl urbanitzat estĂ situat en una zona inundable a causa de plans urbanĂstics previs a la normativa d’inundabilitat. És per això que aquests mapes sĂłn rellevants per planificar i minimitzar riscos.
Leave a Reply