Més vida, espais verds i equipaments

0
1555

Els ciutadans demanen un centre històric que recuperi els interiors d’illa i amb menys habitatges però més grans


 

Els figuerencs que en les últimes setmanes han participat en els tallers sobre l’avanç del POUM -i que han fet les seves aportacions- han escrit una mena de carta als Reis per la seva ciutat. Els experts en urbanisme i tècnics els han informat sobre la feina feta fins ara i sobre els límits existents: naturals, d’infraestructures, financers i competencials. Amb tot, s’ha pogut elaborar un llistat de reflexions que es tindran en compte en el text del POUM.

SÒL URBÀ I CENTRE. Durant les quatre sessions s’han tractat moltes qüestions que requereixen atenció. Una d’aquestes és la del sòl urbà i el centre històric. A grans trets, els figuerencs són partidaris de combinar l’ús residencial amb el comercial i fer que el centre històric tingui «més vida». Això passaria per mesures com recuperar els interiors d’illa per descongestionar el teixit urbà, millorar la majoria de cruïlles i afavorir els xamfrans per generar una obertura de l’espai viari. Es proposaria també posar terminis als solars buits o els edificis en ruïnes per aconseguir una millora progressiva de la ciutat. La demanda de més zones verdes i de més espais públics és evident però no a totes les zones de la ciutat és possible. Als espais més urbanitzats es proposen zones verdes o similars no només en patis d’illa, sinó també en passatges i placetes. És evident que el centre històric està al límit però entre els habitatges que cal promoure s’aposta per pocs i de major superfície. També s’alerta de no afavorir els pisos d’ús turístic perquè en un futur Figueres no tingui problemes com els que es veuen en altres ciutats.

El tema de l’espai públic al centre també passa per proposar la restricció del trànsit i potenciar les plataformes de via única per a la comoditat dels vianants, el pas de cotxets i per a les persones amb mobilitat reduïda.

Entre les qüestions pendents, també es posa èmfasi en la «més que millora al barri de Sant Joan i al Culubret per una major visibilitat de la zona esportiva i del vial nord-oest». D’altra banda, s’aposta perquè el nou POUM es coordini amb l’àrea metropolitana «perquè ara mateix Figueres viu d’esquena a l’entorn immediat».

VIA DEL TREN. En els grups de treball d’aquests dies hi ha hagut els partidaris d’una sola estació i els favorables a mantenir-les totes dues. Tot i això, hi ha força consens en què la via del tren al mig de la ciutat deixi de ser una barrera i que es pugui soterrar. Amb això les reflexions van per aprofitar l’espai per crear una nova centralitat i potenciar bosses d’aparcament, carrils bici i també posar equipaments. Precisament, els ciutadans demanen un mapa d’equipaments a la ciutat i, en general, parlen de mancances importants i també de mala distribució. Les demandes dels grups de veïns són apostar per una universitat més enllà del Castell de Sant Ferran, més espai per a l’Institut Ramon Muntaner, una nova biblioteca, més llars d’infants, més espais polivalents, més zones d’aparcament i més equipaments esportius.

Fins al 15 de novembre està obert el termini de presentació de suggeriments al pla general. De cara a la primavera, es portarà un nou text al Ple per l’aprovació inicial del POUM.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li