Més pressió, i coordinació

0
2216

Després de 15 dies de disturbis entre dos grups de marroquins que es disputen un punt de venda de droga, l’alcaldessa de la Jonquera s’ha reunit amb el subdelegat del Govern espanyol, Albert Bramon, perquè tots els cossos de seguretat intensifiquin la seva presència al poble


Més presència policial als carrers de la Jonquera. Des de dimecres passat, la Policia Nacional espanyola ha escorcollat diversos bars i locals del municipi, i fins i tot ha programat patrullatges a peu pels carrers del centre històric. És la resposta immediata que el cos ha donat a les peticions de l’Ajuntament, després que en les darreres setmanes dues bandes de delinqüents multireincidents (els mateixos que han ocupat pisos al poble) hagin protagonitzat aldarulls de diversa consideració a la via pública. Segons fonts municipals, el mòbil de la disputa és un punt de venda de droga habitual, probablement el més concorregut, ubicat al carrer Miquel Martí Pol (a davant de La Caixa).

Davant d’una situació que ja considera alarmant, l’alcaldessa, Sònia Martínez, va tornar a manifestar la seva preocupació al conseller d’Interior, Miquel Buch; al seu delegat territorial, Albert Ballesta, i a la cúpula dels Mossos d’Esquadra. A més, dimecres també es va reunir amb el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Ballesta, per demanar-li que, igual que el Cos Nacional de Policia actua a la frontera en qüestions d’estrangeria, també s’impliqui a dins de la vila, sobretot tenint en compte que les persones que causen els avalots no són espanyoles.

«Hem demanat una mica la col·laboració de tots els cossos i forces de seguretat. Cada un dins de les seves competències, però que ens ajudin a combatre tots aquests problemes que tenim a dins del poble», explicava després de la trobada Martínez, que es va mostrar satisfeta de la bona voluntat i predisposició que va mostrar Bramon. El mateix dia ja es va notar més presència policial i, a més, s’han emplaçat a mantenir una reunió de treball entre els diferents cossos de seguretat per reforçar la coordinació. La trobada està prevista per l’octubre, perquè, segons Martínez, «necessitem un temps per preparar-ho tot, perquè volem que vingui Fiscalia, i també Justícia, per treballar aquest tema conjuntament».

NOUS ALDARULLS. Un dels episodis més sonats va ser el passat 8 d’agost, quan dos grups de marroquins es van barallar durant hores pels carrers de la vila. Tal com va informar HORA NOVA, els enfrontaments van començar cap a les set del vespre al bar Latino (al carrer Major, molt a prop del Museu de l’Exili), i fins a quarts d’una de la matinada es van anar traslladant d’escenari. Van passar, per exemple, per davant del bar Rincón Salado (també al carrer Major, més amunt), el carrer Miquel Martí i Pol o la plaça de l’Ajuntament. Hi van participar una vintena de persones, algunes de les quals portaven pals, senyals de trànsit, cadires, i fins i tot esprais de pebre i una catana. Hi van intervenir la Policia Local, els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional, i el SEM va haver d’atendre diversos ferits.

La setmana passada es van repetir els disturbis. Hi va haver diverses baralles, una de les quals, segons alguns testimonis, va acabar amb un apunyalament. En una altra trifulga, un dels implicats va tirar tota mena d’objectes des d’un balcó, inclòs un aparell d’aire condicionat.

Des de la Plataforma Veïns de la Jonquera, Fitu Guillén reitera que l’única solució és augmentar la presència policial. «Si tu no fas res, aquesta gent es passegen per aquí tan tranquils, rient i tot, i l’endemà en lloc de dos seran quatre. Ells s’ho prenen com si fossin a casa seva, com una cosa normal, com si anessin a comprar…», lamenta Guillén. «Però si tu tens una policia que pugui fer alguna cosa, aquest tio l’endemà ja s’ho pensarà», afegeix.

El president de la plataforma recorda que ells són molt crítics amb la situació, però admet que havent vist «l’acció-reacció de la Policia Nacional i de l’Ajuntament» estan molt contents. «Abans no es feia res, i ara de seguida es fan trucades i hi ha cooperació entre policies», explica. «I si l’Ajuntament té tots aquests recursos, serà genial», diu.

Per la serva banda, el president de l’Associació de Comerciants de la Zona Nord de la Jonquera, Antoni Escudero, lamenta que totes aquestes incidències i els actes vandàlics malmeten la imatge del poble. «Els ciutadans ja no podem fer-hi vida, no podem passejar pels nostres carrers, perquè ens sentim insegurs», diu. I afegeix: «El centre de la Jonquera està degradat, sense un comerç potent, sinó de baixa qualitat. La venda de droga als carrers és el pa de cada dia, i el més greu és que s’ha convertit en una situació normal […]. En definitiva, els delinqüents ens estan envaint i és una total vergonya».

Escudero considera que «aquesta situació ha d’acabar», i que «la solució passa per un canvi de les lleis, en què els cossos policials puguin actuar davant dels delinqüents amb suficient potestat». «La reincidència ha d’arribar a la seva fi, o la situació s’agreujarà i ja no podrem ni sortir de casa», alerta el president dels comerciants. Un president que torna a demanar als governs que actuïn perquè «la Jonquera té un potencial econòmic molt important, però no hem d’oblidar que també és un poble on hi viu gent des de fa molts anys, que estima el poble i vol continuar-hi vivint». «No obstant això, si l’Administració deixa que s’arribi a una situació extrema de delinqüència, al final tot el que s’ha construït arribarà a la seva fi», conclou Escudero.

INTENT DE POLITITZACIÓ. Davant de tota la problemàtica, el Sindicat de la Confederació Espanyola de Policia va demanar la setmana passada a la Generalitat que, si no pot garantir la seguretat ciutadana, torni les competències a l’Estat espanyol. Un intent de politització que no va ser gaire ben rebut pels afectats. «Aquí hi ha feina per a tots els cossos policials. No cal ni que es trepitgin les competències», sentencia Sònia Martínez, tot assegurant que «amb el comissari de la Policia Nacional i el tinent de la Guàrdia Civil, només cal que els diem que necessitem reforç en algun assumpte que de seguida col·laboren i ajuden, més enllà de la qüestió política».

Paral·lelament, el sindicat de policia CSIF va demanar més agents, tant dels Mossos d’Esquadra com de la Policia Local, per poder cobrir la problemàtica del municipi. Denuncien la precarietat de les instal·lacions dels Mossos (la construcció de la nova comissaria està en marxa), i que dels dos agents que configuren una parella de la Policia Local només un patrulli amb arma.

En aquest sentit, l’alcaldessa avança que de moment no hi ha previst fer cap ampliació de la plantilla de la Policia Local. «Som un dels pobles que tenim més Policia Local per veí. Amb 3.000 habitants, tenim 14 agents, quan fins i tot no estaríem obligats a tenir-ne cap…», argumenta. I afegeix que «en tot cas, el que nosaltres també voldríem és que la Policia Local es pogués dedicar més a fer complir les ordenances de convivència ciutadana i no haver d’estar sempre amb aquests temes de seguretat».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li