
El Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera (MUME) celebra anualment, des de fa un temps, l’homenatge a una figura destacada de l’exili catalĂ . Sovint es fa coincidir amb alguna commemoraciĂł relacionada amb la persona homenatjada. AixĂ, aquests darrers anys, s’han fet homenatges a Pompeu Fabra, Antoni Rovira i Virgili i Josep Pallach. Aquest dissabte passat, dia 11, li va tocar el torn a l’historiador i escriptor Ferran Soldevila (Barcelona, 1894-1971), de qui enguany es commemora el 50è aniversari de la seva mort.
L’acte tinguĂ© un doble carĂ cter. D’una banda, un inequĂvoc caire de divulgaciĂł de la seva figura i obra, però tambĂ© en tinguĂ© un altre, de caire mĂ©s reivindicatiu, centrat en la valoraciĂł de la importĂ ncia de la seva aportaciĂł cultural. DesprĂ©s de la salutaciĂł feta per l’alcaldessa i presidenta del consorci del MUME, Sònia MartĂnez, i de l’obertura que anĂ a cĂ rrec del director del centre museĂstic (que Ă©s qui signa aquest escrit), tres especialistes van valorar l’obra soldeviliana: Antoni Simon (que duia la representaciĂł de l’Institut d’Estudis Catalans, entitat que s’adherĂ a l’acte), Francesc Foguet i Josep Clara. El primer, A. Simon, feu una semblança de Soldevila a partir, sobretot, dels dietaris personals de l’autor, en els quals l’historiador i escriptor hi va realitzar una introspecciĂł insòlita. Per la seva banda, Francesc Foguet analitzĂ la producciĂł literĂ ria de creaciĂł de Soldevila (poesia, teatre, assaig, periodisme, narrativa), un aspecte poc tractat fins ara. I Josep Clara es capbussĂ en la interessantĂssima correspondència que l’autor va mantenir amb diferents personalitats durant l’etapa d’exili (1939-1943), quan les epĂstoles foren el principal mitjĂ per relligar una intel·lectualitat catalana molt dispersa.
El vessant reivindicatiu que l’acte tambĂ© volia tenir es va veure reforçat per la participaciĂł de la Consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis. Cal tenir present que Soldevila fou un dels professors de la Universitat de Barcelona que van ser exclosos de la docència pel franquisme. El reconeixement de la seva aportaciĂł historiogrĂ fica, literĂ ria i docent que es feu en l’homenatge fou, doncs, com una mena de rehabilitaciĂł de la seva figura i, per extensiĂł, de la de tot aquell professorat que com ell, pel seu compromĂs amb la democrĂ cia i amb Catalunya, foren depurats per la dictadura. Cinquanta anys desprĂ©s de la seva mort, Soldevila ha estat rehabilitat pĂşblicament i institucionalment de manera ben merescuda. No en va ha estat un dels millors historiadors catalans de tots els temps i un escriptor notabilĂssim que contribuĂ decisivament a la consolidaciĂł de la literatura catalana contemporĂ nia.Â
Leave a Reply