Més d’un milió d’euros per a actuacions patrimonials i d’eficiència energètica

0
1635

El Consell Comarcal i la Diputació han gestionat uns ajuts que permetran executar una dotzena de projectes a 45 municipis


Fins a 45 municipis altempordanesos es beneficiaran en els propers tres anys d’una nova remesa de subvencions provinents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). En tots els casos, els ajuts permetran finançar el 50% del cost total dels projectes, mentre que l’altre 50% l’assumiran els ajuntaments o el Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

El gruix més important de diners -913.512,96 euros- són els programes que ha gestionat el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Permetran executar una desena d’actuacions relacionades amb la conservació, el foment i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural. La inversió total ascendeix a 1.827.025 euros, i els projectes s’estructuren en dues línies.

D’una banda, hi ha nou intervencions que permetran impulsar i promocionar diversos espais d’interès turístic gràcies als convenis que l’Administració comarcal ha signat amb els ajuntaments [vegeu el requadre de dalt]. I de l’altra, hi ha una actuació que executarà directament el Consell: la digitalització i senyalització dels principals recursos turístics i patrimonials de la comarca. Més concretament, es desenvoluparà una plataforma tecnològica que permetrà identificar i ubicar en un sol mapa tots els recursos d’interès turístic de la comarca, se senyalitzaran sobre el terreny i s’hi milloraran els accessos [vegeu el requadre de baix].

EFICIÈNCIA ENERGÈTICA. Paral·lelament, cinc municipis més també ingressaran una part de les subvencions Feder gestionades per la Diputació de Girona. En aquest cas, tal com va destacar la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, durant la presentació de les actuacions, s’executaran “projectes que donen cobertura a diversos municipis a favor de l’eficiència energètica i la promoció turística”.

El que arribarà a més municipis alt-empordanesos és el projecte Calderes, xarxes de calor i instal·lacions per a la producció d’estella, que en el global de la demarcació rebrà quasi dos milions d’euros (el cofinançament també és al 50%). Arreu de les comarques gironines permetrà instal·lar 22 calderes de biomassa per escalfar l’aigua calenta d’edificis municipals o d’entitats, i entre els beneficiaris hi ha la Jonquera, Figueres, Darnius i Roses. A més, en la mateixa línia d’ajuts també es podrà construir una instal·lació per a la producció de biomassa a Navata.

L’altra actuació de la Diputació que beneficiarà la comarca, en aquest cas només Figueres, és l’anomenada “Eficiència energètica en l’enllumenat exterior i d’edificis d’entiats locals”. L’objectiu és fer més eficient l’enllumenat exterior d’edificis municipals i d’edificis d’entitats locals mitjançant contractes amb garantia d’estalvi.

Senyalització de recursos

El projecte de senyalització que executarà directament el Consell Comarcal compta amb la col·laboració dels ajuntaments d’Agullana, Albanyà, l’Armentera, Bàscara, Boadella i les Escaules, Cabanelles, Cadaqués, Capmany, Colera, Darnius, El Far d’Empordà, el Port de la Selva, Espolla, Fortià, Garriguella, la Jonquera, Lladó, Llers, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Pont de Molins, Portbou, Rabós d’Empordà, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de Muga, Sant Miquel de Fluvià, Sant Pere Pescador, Terrades, Ventalló, Viladamat, Vilamalla, Vilamaniscle, Vilanant i Vila-sacra.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li