Més de 150.000 euros en ajuts per a deixalleries de la comarca

0
1477

L’Alt Empordà també rebrà finançament per al foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica


 

L’Agència de Residus de Catalunya ha resolt atorgar 152.000 euros en ajuts per a deixalleries municipals a la comarca. En concret, els ens benficiats són els ajuntaments d’Avinyonet de Puigventós, Santa Llogaia d’Àlguema, Ventalló i el Consell Comarcal. Amb aquest finançament es faran inversions per a noves instal·lacions de minideixalleries i ampliacions i millores de deixalleries existents.

Els ajuts s’adrecen a implantar i millorar les infraestructures per a la gestió de residus municipals, tant si són fixes com mòbils. Les deixalleries són els centres de recepció selectiva dels productes per a la reutilització i de residus municipals per a tractaments posteriors. Aquestes instal·lacions estan orientades a residus especials en petites quantitats com ara pintures, dissolvents o bateries. També s’hi inclouen els residus voluminosos com ara mobles i electrodomèstics, vegetals i runes. Es tracta d’assolir els nivells més alts possibles de recollida selectiva. A Catalunya hi ha unes 4.800 deixalleries.

ORGÀNICA. En una altra convocatòria d’ajuts, l’Alt Empordà també ha estat comarca beneficiada. S’han inclòs el Consell, Vilafant, Castelló d’Empúries, Palau-Saverdera i Avinyonet en les subvencions per al foment de la recollida selectiva de l’orgànica. La majoria de projectes estan adreçats a millorar la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals, a diagnosticar l’estat de la recollida i a realitzar plans d’actuació, i a l’autocompostatge com a via de gestió exclusiva.

El pressupost d’aquests ajuts prové majoritàriament del retorn dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals. És a dir, del gravamen que paguen els municipis per la quantitat de fracció resta -la no separada selectivament- que envien als abocadors a incinerar. Gràcies a aquest impost ecològic s’incentiva un comportament més respectuós amb el medi ambient.

L’orgànica, amb el 36% en pes, és la fracció més important dels residus municipals.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li