Més Dalí per visitar a l’estiu del 2023

0
812

Agnès Lladó diu que les obres de la segona fase estaran acabades entre finals d’abril i principis de maig


Les obres de la casa natal de Salvador Dalí avancen a bon ritme, segons va explicar l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, a l’ACN. Tot fa pensar que l’espai ja serà visitable a l’estiu del 2023.

Les obres van començar al setembre del 2019 i tres anys després encaren la recta final. A principis d’any es va acabar la primera fase i a l’abril es va adjudicar la segona, que va a bon ritme i que estarà enllestida entre abril i maig de l’any que ve. L’alcaldessa diu que es treballa per incorporar la casa natal als equipaments culturals de la ciutat de cares a la temporada turística. La previsió és que el pressupost del 2023 incorpori les partides necessàries per dotar l’espai de tots els serveis. Lladó detalla:«Serà la cirereta del pastís i el complement al museu, on trobem la seva gran obra. Aquí hi descobrirem una mica més el personatge, la seva relació amb Figueres i amb la comarca».

REHABILITACIÓ. La primera part dels treballs s’ha centrat a recuperar l’estructura de l’edifici, d’estil modernista, que data del 1898 i que va dissenyar l’arquitecte Josep Azemar. D’altra banda, també s’ha deixat pràcticament enllestit l’entresol, el pis on va néixer el pintor, i s’han rehabilitat els terres originals de l’època, les parets han recuperat els colors que tenien i també el bany i la cuina.

La intervenció, a més, ha posat al descobert el dibuix d’una figura femenina estirada i un gravat amb sanefes a l’habitació on va néixer Dalí. Tal com va explicar el regidor de Cultura, Alfons Martínez, a l’ACN, cal estudiar-ne l’autoria però correspondrien a l’època.

Poc després s’han adjudicat les obres de la segona fase, la que ha de vestir l’edifici d’acord amb el projecte museogràfic, una proposta transversal i innovadora amb les «veus de Dalí» com a fil conductor.

PROJECTE COMPARTIT. L’alcaldessa ha volgut reconèixer «la feina no només dels diferents alcaldes sinó també dels serveis tècnics i de totes les institucions que han cregut que això podia ser possible». I és que l’adquisició progressiva dels diferents immobles i espais comercials que componien tot l’edifici va començar l’any 1995, amb Marià Lorca d’alcalde, amb la compra de la botiga Tamaris, que havia estat la notaria del pare, i part de l’entresol. El procés es va allargar fins al 2001, ja amb Joan Armangué, amb l’adquisició de les parts que faltaven de la planta baixa i l’entresol, i tot el primer i el segon pis. Entre el 2005 i el 2006 es va rehabilitar la façana com a pas previ per condicionar l’edifici als futurs usos. Durant aquests gairebé 30 anys, els successius ajuntaments han anat fent passos per aconseguir incorporar l’equipament a la ciutat i convertir-lo en espai visitable.

PIS D’ADOLESCÈNCIA. Dalí va néixer a l’entresol d’aquest edifici l’any 1904 i hi va viure fins als vuit anys. Aleshores, la família es va traslladar en una altra finca del mateix carrer Monturiol, on el geni va passar la seva joventut.

La voluntat de l’equip de govern és incorporar també aquesta finca, la de l’adolescència, on va pintar algunes de les seves obres més conegudes. Les visites al pis on el pintor va passar part de la seva joventut també es podrien incloure en el circuit turístic de la ciutat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li