Mercè Bosch: ‘Tenim l’Ajuntament sanejat i nous projectes, entre els quals hi ha el turisme i la vida de la gent del poble’

0
2802

És l’alcaldessa de Maçanet de Cabrenys des del juny del 2015 i es presentarĂ  com a alcaldable, per ERC, a les municipals del 2019, ja que assegura  tenir «ganes de continuar treballant pel poble». Parlem de la gestiĂł municipal, de les mancances i de la tendència turĂ­stica que s’ha de seguir per aprofitar l’entorn «privilegiat»


 

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la segona edició de la fira Pirempordà, s’assegura així la tendència cap al turisme actiu de Maçanet de Cabrenys?
Nosaltres apostem pel turisme de natura, apostem pel turisme que té respecte per l’entorn, ja que realment aquest és el privilegi més gran que té Maçanet de Cabrenys, l’entorn. I hem d’aprofitar perquè la nostra economia es basa en aquest tipus de turisme. És sobretot un turisme respectuós amb la natura per tal de poder-la gaudir. I Pirempordà és això, una fira per donar a conèixer totes aquelles activitats i propostes que es poden realitzar en el nostre entorn amb respecte per la natura. Hi ha activitats amb bicicleta, caminant i una infinitat d’ofertes diferents. L’any passat vam crear una pump track, a través de BTT Els Senglanassos, que ha quedat permanent a un espai municipal i aquest any hem inaugurat un petit rocòdrom; ens fa molta il·lusió presentar aquesta activitat al nostre entorn.

Una altra de les propostes era el turisme de silenci, en què consisteix?
Aquest és un altre projecte que hem iniciat amb una empresa privada i es tracta de crear una marca a Maçanet i captar un turisme de qualitat per gaudir del paisatge. La marca és Maçanet La Vall Infinita, i per què aquest nom? Doncs perquè realment hi ha possibilitats infinites a fer aquí i la vall perquè estem entre el massís de les Salines i la Gavarra. Tenim el pantà de Darnius-Boadella ben a prop i el nostre interès és posar en contacte certa gent que tingui activitats aquàtiques per poder desenvolupar-les al pantà. Per tant, no només promocionem el municipi, sinó que promocionem tot el que envolta el turisme de la zona interior de l’Empordà.

Fa la sensaciĂł que aquesta zona sovint queda silenciada. Sembla que a l’EmpordĂ  nomĂ©s hi tenim sol i platja…
Exacte, quedem una mica desplaçats en aquest sentit. L’Alt EmpordĂ  es coneix molt per la Costa Brava, perquè evidentment tenim una costa molt bonica però tambĂ© hi ha una zona interior molt bonica i, per tant, el que cal fer Ă©s que es complementin les dues parts. No hem d’anar per separat, ha de ser un complement, tenim una costa i un interior molt potents. Cal pensar que l’interior tĂ© molt patrimoni, història, cultura… i activitats per gaudir de la muntanya.

El municipi té 700 habitants i es viu bàsicament del turisme, és així?
Totalment, cal pensar que tenim mĂ©s de dues-centes places per dormir, set restaurants, cĂ mping, cases de turisme rural, apartaments turĂ­stics… l’oferta turĂ­stica Ă©s molt elevada pel que som com a municipi. Per això s’ha de treballar en aquesta lĂ­nia i fer que es desestacionalitzi.

I ara que tenim la temporada d’estiu tancada, quina valoració se’n fa? S’ha notat aquesta baixada, tal com diuen les xifres?
Nosaltres no ho notem perquè la capacitat hotelera la tenim completa durant l’estiu. Nosaltres el que intentem Ă©s que l’ocupaciĂł hotelera s’allargui durant tot l’any perquè realment els establiments no poden viure nomĂ©s del juliol i l’agost, han de treballar la resta de l’any per poder subsistir. I aquesta proposta forma part del projecte de promociĂł turĂ­stica, que s’ha treballat conjuntament amb tots els establiments locals i anem tots a l’una. Ells han apostat pel projecte, inclĂşs ajudant-nos econòmicament, i l’objectiu Ă©s expandir l’ocupaciĂł al llarg de tot l’any.

Per tant, la davallada no s’ha notat a Maçanet de Cabrenys?
No gaire… potser hem notat una mica de baixada al mes de juliol però perquè cada vegada mĂ©s la gent vol fer les vacances a l’agost i Ă©s la problemĂ tica de sempre, tens l’agost col·lapsat. Penso que Ă©s mĂ©s aviat un problema social, que tothom vol fer les vacances a l’agost. I el projecte que comentava, Maçanet La Vall Infinita tĂ© en compte tots aquests Ă­tems.

Les xifres de turisme marcaven que la principal baixada era, sobretot, del turista de l’Estat. Creu que pot tenir relaciĂł amb el guirigall polĂ­tic actual?
SĂ­, penso que ha repercutit, sobretot en el turisme de l’Estat espanyol, perquè s’ha creat aquesta fòbia envers els catalans. Però sĂ­ que penso que la baixada ha estat del turista espanyol, perquè la gent ha agafat por de venir a Catalunya perquè els han alarmat d’una situaciĂł que no existeix al dia a dia. I això sap molt greu perquè reben una informaciĂł totalment errònia i es mostra amb molta gent de l’Estat. Amb altres paĂŻsos europeus no ho hem notat, però amb el turisme d’Espanya sĂ­.

Per exemple, no ho hem notat amb els francesos perquè estan molt assabentats de la situació, els que venen aquí són els fronterers i estan gairebé més informats que nosaltres.

Passant al bloc de gestió municipal, quina valoració fa d’aquest últim any a l’Ajuntament? S’han pogut tirar endavant tots els projectes que hi havia planejats?
S’han pogut tirar tots endavant. Per nosaltres una de les propostes d’aquesta legislatura era sanejar l’Ajuntament en l’àmbit econòmic i ho hem aconseguit. Hem abaixat el deute municipal i ja comencem a fer petites inversions. Ens hem mogut amb les subvencions de la Diputació de Girona i el Consell Comarcal i n’estem molt agraïts. Estem a un moment que tenim l’Ajuntament sanejat i comencem a programar nous projectes, entre els quals hi ha el turisme i la vida de la gent del poble. Hi ha diverses urbanitzacions que estan bastant deteriorades i una de les prioritats ha de ser apostar per aquestes urbanitzacions, fer-hi millores i adequar les condicions.

Això forma part de «la cohesió i la sostenibilitat» a què es referia vostè quan va ser escollida com a alcaldable per a les municipals del 2019.
Exacte, més que res perquè Maçanet té set urbanitzacions pel municipi que és i el que hem de donar a entendre és que si la nostra economia es basa en el turisme i treballem per a això, tindrem més capital per poder treballar per al ciutadà de Maçanet. No només pensem en el turisme, pensem en tots.

Comentava el deteriorament de les urbanitzacions, però quines altres mancances té actualment Maçanet de Cabrenys? On cal posar fil a l’agulla?
Un altre tema important al poble és la gent gran. Aquí Maçanet hi ha molta gent gran i que viu sola, és per això que volem buscar una persona que els faci l’assistència individual i que passi per les cases de la gent gran a cobrir les seves necessitats. Som els primers a voler ajudar-los, jo vinc d’aquest sector i em toca de prop.

Ens agradaria molt tenir una residència geriàtrica i hem de trobar algun particular a qui li pugui interessar. Realment l’entorn és privilegiat i seria molt positiu pel municipi, ja que seria un espai idoni per sortir a l’aire lliure i alhora estar ben atès per un centre mèdic. Estem treballant en aquest sentit per trobar un particular que estigui interessat a realitzar un projecte així. Però no és fàcil, no els posarem les coses difícils perquè els primers interessats som nosaltres, però com a Ajuntament no ens veiem capacitats per poder gestionar una residència geriàtrica.

I pel que fa a infraestructures, hi ha algun espai que es digui «això ho necessita Maçanet»?
Sempre pensem a tenir un poliesportiu tancat perquè hi ha mesos que fa força fred i no es pot fer segons quin esport. Però la inversió és molt elevada i trobes altres prioritats més petites per poder millorar la vida de ciutadà. Demanar un poliesportiu es va fer a molts municipis durant l’època de vaques grasses, però cal pensar que no és només la inversió, també hi ha el manteniment. I quan t’ho planteges, ho valores amb relació al pressupost municipal i no sé si ens compensaria.

I realment la prioritat Ă©s que vingui gent a Maçanet i que ens portin mainada a l’escola per no perdre-la, per exemple. Ara hi ha 35 nens i tenim llar d’infants… amb això vull dir que tenim molts serveis per poder oferir a la gent que vingui a viure al poble. I això Ă©s el que realment volem, que la gent pugui treballar aquĂ­.

I ara em fas pensar en una altra de les problemĂ tiques…

Quina?
Les telecomunicacions. Estem a un punt de l’Alt EmpordĂ  on no tenim cobertura amb Movistar i el turista en reclama i no li podem oferir. A mĂ©s, cada vegada hi ha mĂ©s empreses que treballen des de casa i realment no pots donar-los una bona connexiĂł. Això tambĂ© Ă©s una de les problemĂ tiques principals. Ja en l’Ă mbit de l’AdministraciĂł ens hi trobem, perquè tot estĂ  digitalitzat i no tenir prou capacitat per realitzar les tasques. Aquesta Ă©s una de les mancances primordials.

Ă€NGEL REYNAL

I com creu que es pot resoldre aquesta problemĂ tica?
Doncs estem treballant amb diferents municipis per millorar la qualitat, sobretot de la xarxa wifi. El que voldrĂ­em Ă©s que la DiputaciĂł de Girona i la Generalitat de Catalunya ens ajudessin a estendre la xarxa de comunicacions als petits municipis. L’Alt EmpordĂ , com sabeu, el formen 68 municipis, un 90% dels quals sĂłn municipis petits, aproximadament, que no poden assumir els costos de crear una xarxa pròpia local. Per això cal treballar conjuntament amb altres pobles i rebre el suport des del Consell Comarcal per tirar endavant un projecte comarcal. S’hauria de seguir aquesta lĂ­nia.

Un dels projectes engegats és La Forestal, que l’1 d’abril ha d’estar enllestit per inaugurar. Com avança?
Aquesta tambĂ© Ă©s una de les branques del projecte La Vall Infinita i vam començar amb tres temĂ tiques de cara als pròxims tres anys; la primera era els exilis. Ara estem treballant per crear unes rutes que sortiran de La Forestal, que era l’últim punt on s’arribava amb cotxe, allĂ  tiraven el vehicle muntanya avall i els cremaven per fer desaparèixer qualsevol indici de la fugida. La nostra intenciĂł Ă©s marcar les tres vies que hi havia amb històries i fotografies.

I La Forestal com quedarĂ ?
És de la Generalitat i ara s’ha rehabilitat perquè no caigués i per mantenir-la. I des de la Generalitat voldrien crear un centre d’estudis de flora i fauna de l’entorn. Perquè realment aquesta zona ha servit com a centre experimental de diverses espècies, com ara plantes per la seva recuperació.

Pel que fa a la polĂ­tica, es tornarĂ  a presentar com a alcaldable el 2019, això vol dir que Mercè Bosch tĂ© ganes de polĂ­tica…
Per mi no és política, és treballar per al meu poble i d’això en tinc moltes ganes. Estic disposada a treballar per Maçanet de Cabrenys i hem intentat fer les coses de manera conscient. No es fan bé per a tothom, sempre hi ha discrepàncies, però el que intentem és tirar endavant el poble perquè subsisteixi i no es perdi com molts pobles petits que s’han perdut a la nostra comarca.

Què és el més difícil de la gestió d’un poble petit? Potser la poca inversió de les institucions grans?
SĂ­, això costa molt… Que les institucions t’escoltin i fer-te sentir. I això Ă©s el que mĂ©s et dol com a municipi petit, dir: «Ostres, que nosaltres tambĂ© existim». Dol perquè tambĂ© formem part de Catalunya i de la seva història. Sobretot en temes com el que comentaven de les telecomunicacions, et trobes indefens davant les grans empreses. Formem part d’aquest primer mĂłn i cal fer-los entendre que ens han d’ajudar a fer arribar tot això que falta als petits municipis.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li