Mercè Bosch: ‘Tenim l’Ajuntament sanejat i nous projectes, entre els quals hi ha el turisme i la vida de la gent del poble’

0
2202

És l’alcaldessa de Maçanet de Cabrenys des del juny del 2015 i es presentarà com a alcaldable, per ERC, a les municipals del 2019, ja que assegura  tenir «ganes de continuar treballant pel poble». Parlem de la gestió municipal, de les mancances i de la tendència turística que s’ha de seguir per aprofitar l’entorn «privilegiat»


 

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la segona edició de la fira Pirempordà, s’assegura així la tendència cap al turisme actiu de Maçanet de Cabrenys?
Nosaltres apostem pel turisme de natura, apostem pel turisme que té respecte per l’entorn, ja que realment aquest és el privilegi més gran que té Maçanet de Cabrenys, l’entorn. I hem d’aprofitar perquè la nostra economia es basa en aquest tipus de turisme. És sobretot un turisme respectuós amb la natura per tal de poder-la gaudir. I Pirempordà és això, una fira per donar a conèixer totes aquelles activitats i propostes que es poden realitzar en el nostre entorn amb respecte per la natura. Hi ha activitats amb bicicleta, caminant i una infinitat d’ofertes diferents. L’any passat vam crear una pump track, a través de BTT Els Senglanassos, que ha quedat permanent a un espai municipal i aquest any hem inaugurat un petit rocòdrom; ens fa molta il·lusió presentar aquesta activitat al nostre entorn.

Una altra de les propostes era el turisme de silenci, en què consisteix?
Aquest és un altre projecte que hem iniciat amb una empresa privada i es tracta de crear una marca a Maçanet i captar un turisme de qualitat per gaudir del paisatge. La marca és Maçanet La Vall Infinita, i per què aquest nom? Doncs perquè realment hi ha possibilitats infinites a fer aquí i la vall perquè estem entre el massís de les Salines i la Gavarra. Tenim el pantà de Darnius-Boadella ben a prop i el nostre interès és posar en contacte certa gent que tingui activitats aquàtiques per poder desenvolupar-les al pantà. Per tant, no només promocionem el municipi, sinó que promocionem tot el que envolta el turisme de la zona interior de l’Empordà.

Fa la sensació que aquesta zona sovint queda silenciada. Sembla que a l’Empordà només hi tenim sol i platja…
Exacte, quedem una mica desplaçats en aquest sentit. L’Alt Empordà es coneix molt per la Costa Brava, perquè evidentment tenim una costa molt bonica però també hi ha una zona interior molt bonica i, per tant, el que cal fer és que es complementin les dues parts. No hem d’anar per separat, ha de ser un complement, tenim una costa i un interior molt potents. Cal pensar que l’interior té molt patrimoni, història, cultura… i activitats per gaudir de la muntanya.

El municipi té 700 habitants i es viu bàsicament del turisme, és així?
Totalment, cal pensar que tenim més de dues-centes places per dormir, set restaurants, càmping, cases de turisme rural, apartaments turístics… l’oferta turística és molt elevada pel que som com a municipi. Per això s’ha de treballar en aquesta línia i fer que es desestacionalitzi.

I ara que tenim la temporada d’estiu tancada, quina valoració se’n fa? S’ha notat aquesta baixada, tal com diuen les xifres?
Nosaltres no ho notem perquè la capacitat hotelera la tenim completa durant l’estiu. Nosaltres el que intentem és que l’ocupació hotelera s’allargui durant tot l’any perquè realment els establiments no poden viure només del juliol i l’agost, han de treballar la resta de l’any per poder subsistir. I aquesta proposta forma part del projecte de promoció turística, que s’ha treballat conjuntament amb tots els establiments locals i anem tots a l’una. Ells han apostat pel projecte, inclús ajudant-nos econòmicament, i l’objectiu és expandir l’ocupació al llarg de tot l’any.

Per tant, la davallada no s’ha notat a Maçanet de Cabrenys?
No gaire… potser hem notat una mica de baixada al mes de juliol però perquè cada vegada més la gent vol fer les vacances a l’agost i és la problemàtica de sempre, tens l’agost col·lapsat. Penso que és més aviat un problema social, que tothom vol fer les vacances a l’agost. I el projecte que comentava, Maçanet La Vall Infinita té en compte tots aquests ítems.

Les xifres de turisme marcaven que la principal baixada era, sobretot, del turista de l’Estat. Creu que pot tenir relació amb el guirigall polític actual?
Sí, penso que ha repercutit, sobretot en el turisme de l’Estat espanyol, perquè s’ha creat aquesta fòbia envers els catalans. Però sí que penso que la baixada ha estat del turista espanyol, perquè la gent ha agafat por de venir a Catalunya perquè els han alarmat d’una situació que no existeix al dia a dia. I això sap molt greu perquè reben una informació totalment errònia i es mostra amb molta gent de l’Estat. Amb altres països europeus no ho hem notat, però amb el turisme d’Espanya sí.

Per exemple, no ho hem notat amb els francesos perquè estan molt assabentats de la situació, els que venen aquí són els fronterers i estan gairebé més informats que nosaltres.

Passant al bloc de gestió municipal, quina valoració fa d’aquest últim any a l’Ajuntament? S’han pogut tirar endavant tots els projectes que hi havia planejats?
S’han pogut tirar tots endavant. Per nosaltres una de les propostes d’aquesta legislatura era sanejar l’Ajuntament en l’àmbit econòmic i ho hem aconseguit. Hem abaixat el deute municipal i ja comencem a fer petites inversions. Ens hem mogut amb les subvencions de la Diputació de Girona i el Consell Comarcal i n’estem molt agraïts. Estem a un moment que tenim l’Ajuntament sanejat i comencem a programar nous projectes, entre els quals hi ha el turisme i la vida de la gent del poble. Hi ha diverses urbanitzacions que estan bastant deteriorades i una de les prioritats ha de ser apostar per aquestes urbanitzacions, fer-hi millores i adequar les condicions.

Això forma part de «la cohesió i la sostenibilitat» a què es referia vostè quan va ser escollida com a alcaldable per a les municipals del 2019.
Exacte, més que res perquè Maçanet té set urbanitzacions pel municipi que és i el que hem de donar a entendre és que si la nostra economia es basa en el turisme i treballem per a això, tindrem més capital per poder treballar per al ciutadà de Maçanet. No només pensem en el turisme, pensem en tots.

Comentava el deteriorament de les urbanitzacions, però quines altres mancances té actualment Maçanet de Cabrenys? On cal posar fil a l’agulla?
Un altre tema important al poble és la gent gran. Aquí Maçanet hi ha molta gent gran i que viu sola, és per això que volem buscar una persona que els faci l’assistència individual i que passi per les cases de la gent gran a cobrir les seves necessitats. Som els primers a voler ajudar-los, jo vinc d’aquest sector i em toca de prop.

Ens agradaria molt tenir una residència geriàtrica i hem de trobar algun particular a qui li pugui interessar. Realment l’entorn és privilegiat i seria molt positiu pel municipi, ja que seria un espai idoni per sortir a l’aire lliure i alhora estar ben atès per un centre mèdic. Estem treballant en aquest sentit per trobar un particular que estigui interessat a realitzar un projecte així. Però no és fàcil, no els posarem les coses difícils perquè els primers interessats som nosaltres, però com a Ajuntament no ens veiem capacitats per poder gestionar una residència geriàtrica.

I pel que fa a infraestructures, hi ha algun espai que es digui «això ho necessita Maçanet»?
Sempre pensem a tenir un poliesportiu tancat perquè hi ha mesos que fa força fred i no es pot fer segons quin esport. Però la inversió és molt elevada i trobes altres prioritats més petites per poder millorar la vida de ciutadà. Demanar un poliesportiu es va fer a molts municipis durant l’època de vaques grasses, però cal pensar que no és només la inversió, també hi ha el manteniment. I quan t’ho planteges, ho valores amb relació al pressupost municipal i no sé si ens compensaria.

I realment la prioritat és que vingui gent a Maçanet i que ens portin mainada a l’escola per no perdre-la, per exemple. Ara hi ha 35 nens i tenim llar d’infants… amb això vull dir que tenim molts serveis per poder oferir a la gent que vingui a viure al poble. I això és el que realment volem, que la gent pugui treballar aquí.

I ara em fas pensar en una altra de les problemàtiques…

Quina?
Les telecomunicacions. Estem a un punt de l’Alt Empordà on no tenim cobertura amb Movistar i el turista en reclama i no li podem oferir. A més, cada vegada hi ha més empreses que treballen des de casa i realment no pots donar-los una bona connexió. Això també és una de les problemàtiques principals. Ja en l’àmbit de l’Administració ens hi trobem, perquè tot està digitalitzat i no tenir prou capacitat per realitzar les tasques. Aquesta és una de les mancances primordials.

ÀNGEL REYNAL

I com creu que es pot resoldre aquesta problemàtica?
Doncs estem treballant amb diferents municipis per millorar la qualitat, sobretot de la xarxa wifi. El que voldríem és que la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya ens ajudessin a estendre la xarxa de comunicacions als petits municipis. L’Alt Empordà, com sabeu, el formen 68 municipis, un 90% dels quals són municipis petits, aproximadament, que no poden assumir els costos de crear una xarxa pròpia local. Per això cal treballar conjuntament amb altres pobles i rebre el suport des del Consell Comarcal per tirar endavant un projecte comarcal. S’hauria de seguir aquesta línia.

Un dels projectes engegats és La Forestal, que l’1 d’abril ha d’estar enllestit per inaugurar. Com avança?
Aquesta també és una de les branques del projecte La Vall Infinita i vam començar amb tres temàtiques de cara als pròxims tres anys; la primera era els exilis. Ara estem treballant per crear unes rutes que sortiran de La Forestal, que era l’últim punt on s’arribava amb cotxe, allà tiraven el vehicle muntanya avall i els cremaven per fer desaparèixer qualsevol indici de la fugida. La nostra intenció és marcar les tres vies que hi havia amb històries i fotografies.

I La Forestal com quedarà?
És de la Generalitat i ara s’ha rehabilitat perquè no caigués i per mantenir-la. I des de la Generalitat voldrien crear un centre d’estudis de flora i fauna de l’entorn. Perquè realment aquesta zona ha servit com a centre experimental de diverses espècies, com ara plantes per la seva recuperació.

Pel que fa a la política, es tornarà a presentar com a alcaldable el 2019, això vol dir que Mercè Bosch té ganes de política…
Per mi no és política, és treballar per al meu poble i d’això en tinc moltes ganes. Estic disposada a treballar per Maçanet de Cabrenys i hem intentat fer les coses de manera conscient. No es fan bé per a tothom, sempre hi ha discrepàncies, però el que intentem és tirar endavant el poble perquè subsisteixi i no es perdi com molts pobles petits que s’han perdut a la nostra comarca.

Què és el més difícil de la gestió d’un poble petit? Potser la poca inversió de les institucions grans?
Sí, això costa molt… Que les institucions t’escoltin i fer-te sentir. I això és el que més et dol com a municipi petit, dir: «Ostres, que nosaltres també existim». Dol perquè també formem part de Catalunya i de la seva història. Sobretot en temes com el que comentaven de les telecomunicacions, et trobes indefens davant les grans empreses. Formem part d’aquest primer món i cal fer-los entendre que ens han d’ajudar a fer arribar tot això que falta als petits municipis.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz